У початок

рф критично залежить від імпорту технологій для НПЗ — експерт

Нова заборона на експорт технологій з-за кордону може серйозно вплинути на роботу нафтопереробних заводів, а також на видобуток на шельфі. Про це повідомив президент спілки виробників нафтогазового обладнання (СВНГО) константін радінскій під час засідання комітету держдуми з енергетики, передає «Інтерфакс».

«Я б виділив дві найголовніші зони проблематики в ПЕК. Це переробка, тому що справді вона у нас практично не імпортозаміщена. Якщо ви поїдете і подивитеся будь-який переробний завод, то зрозумієте, про що я: кожна засувка, кожен насос — практично на 90% іноземні, але найголовніше, що це контролюється іноземними «мізками»: там японські, німецькі, французькі технології», — повідомив радінскій.

«Друге — це наш шельф, особливо щодо вже існуючого видобутку. Це дуже критично. У нас є свердловини, які на сьогоднішній день працюють, але як їх обслуговувати — велике питання. Тут виникають великі екологічні ризики, з якими нам доведеться якимось чином взаємодіяти», — наголосив глава СПНГО.

Він додав, що у росії немає проблем із виробництвом компонентів для нафтогазової галузі, підприємства здатні випускати до 80% необхідної продукції. При цьому радінскій наголосив на дефіциті на вітчизняному ринку технологій у переробці й видобутку.

«Видобуток у нас був і буде, розвідка була і буде — там немає критичних елементів. (...) Але якщо у нас вийдуть з ладу кілька НПЗ через те, що якийсь мікрочіп, мікроелемент або плата вийшли з ладу або іноземний фахівець не приїхав і вчасно не обслужив, тут уже з'явиться проблема, що нам нічого буде продавати, попри те, що у нас є все», — повідомив експерт.

Як повідомлялося, Євросоюз в останньому пакеті санкцій обмежив постачання до росії обладнання для переробки нафти та скраплення природного газу, а також розширив перелік технологій для нафтогазової галузі, які підпадають під заборону імпорту в рф. 

владімір путін за підсумками наради про ситуацію в нафтогазовому секторі минулого тижня доручив сформувати пакет замовлень на створення технологічної продукції для нафтогазової галузі, яка потребує імпортозаміщення.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти