У початок

Reuters дізнався про можливе введення санкцій ЄС проти суден з КНДР і «тіньового флоту»

Євросоюз може ввести санкції проти танкерів «тіньового флоту», які порушують вимоги щодо «стелі» цін на нафту з росії, та суден, що перевозять обладнання з Північної Кореї в росію, з'ясував Reuters.

Зі слів джерел агентства в ЄС, Єврокомісія пропонує включити їх до 14-го пакету санкцій проти росії, роботу над яким завершує.

Єврокомісія має намір запровадити санкції щодо суден, які підозрюють у доставлянні північнокорейського «військового обладнання» у росію, а також танкерів, які, як вважає регулятор, порушують обмеження цін G7 на російську нафту, передає Reuters із Брюсселя з посиланням на джерела до ЄС. З їхніх слів, пропозиції включать до 14-го пакету санкцій проти росії через її так звану «спеціальну військову операцію», роботу над яким завершує ЄК.

Західні країни звинуватили Північну Корею у постачанні зброї у росію. У лютому США заявили, що Північна Корея з вересня 2023 року постачила росії понад 10 тис. контейнерів із боєприпасами й пов'язаними з ними матеріалами. москва і Пхеньян неодноразово відкидали звинувачення США з приводу постачань північнокорейських ракет та інших боєприпасів у росію. «У нас ніколи не було «угод зі зброєю» з росією і немає планів робити це в майбутньому», — заявило, зокрема восени 2022 року, Міноборони КНДР.

З документа, переглянутого агентством, випливає, що в рамках 14-го пакету санкцій проти росії до списків санкцій додадуть 40 компаній. Серед них — російські компанії, а також компанії третіх країн, пише Reuters.

Bloomberg 23 квітня повідомив, що обговорення 14-го пакету санкцій ЄС розпочнеться останнього тижня квітня. ЄС оцінює можливість введення санкцій щодо більш ніж 10 компаній, які нібито в обхід санкцій постачають у росію товари, які можна використовувати у військових цілях, дізналося агентство. З документа, вивченого агентством, випливало, що йдеться про компанії з росії, Туреччини, ОАЕ, Китаю й Гонконгу; щодо деяких із них раніше вже було введено обмеження з боку США.

Крім цього, ЄС може запровадити санкції проти невеликої кількості китайських і гонконзьких компаній, які нібито надали росії супутникові знімки й інші технології. Керівництво блоку зараз розглядає цю можливість, пише Bloomberg. Представник Єврокомісії відмовився від коментарів.

9 квітня виконавчий заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс повідомив, що 14-й пакет обмежувальних заходів ЄС проти росії «має бути ухвалено навесні». Він припустив, що у нього увійдуть обмеження, які посилюють заходи боротьби з обходом санкцій у морському секторі, оскільки росія нібито «продовжує намагатися порушувати цінову «стелю» на експорт своєї нафти».

13 пакет санкцій ЄС затвердив 23 лютого. У нього увійшли 106 фізичних і 88 юридичних осіб. Крім того, ЄС оголосив про заходи проти 27 організацій, які, як вважає ЄС, «безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс росії». Серед них — компанії з Індії, Шрі-Ланки, Китаю, Сербії, Казахстану, Таїланду й Туреччини. За даними ЄС, їх залучено до обходу торгових обмежень. На них поширюватимуться жорсткіші обмеження на експорт товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному зміцненню російського сектору оборони й безпеки, випливає з повідомлення Євроради.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти