У початок

Річний прибуток «роснєфті» досяг $14 млрд

Найбільший російський виробник нафти «роснєфть» повідомив про зростання чистого прибутку на 47,2%, до 1,3 трлн рублів ($14,07 млрд), 2023 року і заявив, що працює над нарощуванням своїх газовидобувних потужностей в умовах зовнішнього впливу й обмежень на нафту. Про це повідомляє Reuters.

Як зазначається, Захід запровадив масштабні санкції проти російського експорту енергоресурсів, намагаючись позбавити кремль важливих доходів від нафти й газу після того, як москва здійснила повномасштабний напад на Україну в лютому 2022 року.

Загроза США застосувати санкції до фінансових компаній, які ведуть бізнес із росією, охолодила турецько-російську торгівлю, наприклад, уповільнивши деякі платежі за російську нафту, стверджують джерела, обізнані з цим питанням.

«роснєфть» заявила, що її видобуток сирої нафти і газового конденсату 2023 року становив 193,6 млн тонн, не надавши порівняння з 2022 роком.

Загальний видобуток вуглеводнів минулого року становив 269,8 млн тонн, зокрема 92,7 млрд кубометрів газу.

«У результаті суворого контролю над витратами й роботи над підвищенням ефективності собівартість одиниці видобутку вуглеводнів на кінець 2023 року знизилася до $2,6/барель нафтового еквіваленту», — сказав ігор сєчін, глава «роснєфті».

Прибуток до виплати відсотків, податків та амортизації (EBITDA) збільшився на 17,8%, до 3,0 трлн рублів, а виручка зросла на 1,3%, до 9,2 трлн рублів.

Капітальні витрати 2023 року становили 1,3 трлн рублів, а скоригований вільний грошовий потік становив 1,4 трлн рублів, повідомила компанія.

У своїй заяві сєчін піддав ледь помітній критиці російський центральний банк, раніше критикуючи банк наприкінці 2023 року через послідовне підвищення ставок, яке призвело до того, що вартість запозичень досягла поточного рівня в 16%.

«У зв'язку зі зростанням процентних ставок з другої половини року компанія зосередила свою увагу на зниженні загального боргового навантаження», — сказав сєчін.

Він додав, що заборгованість за достроковим погашенням і чистий фінансовий борг разом скоротилися на 0,7 трлн рублів, але зазначив, що процентні витрати «роснєфті» за останній квартал 2023 року були в 1,5 раза вищими, ніж за той же період 2022 року.

«Витрати на відсотки зросли, зокрема за рахунок підвищення ключової ставки банку росії і подальшого підвищення процентної маржі банками, що призвело до зростання прибутку банківського сектора 2023 року до рекордного рівня», — повідомив сєчін.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти