У початок

Іранський «тіньовий флот» допомагає перевозити російську нафту в обхід західних санкцій – ЗМІ

Іранські танкери перейшли на перевезення російської нафти після того, як у грудні посилилися західні санкції проти рф.

Як пише Financial Times, москва звернулася до методів обходу санкцій, які використовує Тегеран, передає Forbes.

За даними видання, щонайменше 16 суден, що входили до мережі прихованих танкерів, яка дозволяла Ірану порушувати санкції США, за останні два місяці почали відвантажувати російську сиру нафту.

Суднові брокери й аналітики кажуть, що росія заманювала власників і операторів танкерів преміальними ставками, оскільки прагне захистити своє основне джерело експортних доходів від західних обмежень, таких як обмеження цін на нафту G7.

«Ми бачили кілька суден, залучених до торгівлі з росією, які раніше займалися перевезенням іранських бочок», – сказала аналітик з танкерів EA Gibson у Лондоні Світлана Лобачова.

В останні місяці Ірану вдалося зберегти чи навіть збільшити експорт сирої нафти. Тегеран, який співпрацює з москвою щодо нафтової політики через групу ОПЕК+, став ключовим прихильником вторгнення в Україну.

Аналіз FT показує, що обсяги російської нафти, що відвантажується на судна, ідентифіковані як частина «тіньового флоту», зросли з менш ніж 3 млн барелів у листопаді до понад 9 млн барелів у січні.

Деякі з суден, які обслуговують російський маршрут, раніше були ідентифіковані як частина «тіньового флоту» москви, організованого торік. Суднові брокери підрахували, що він складається приблизно зі 100 суден.

Водночас російська нафта, як і раніше, перевозиться танкерами з західною страховкою, яка доступна лише за умови, що нафту куплено за ціною, нижчою від встановленої межі.

Експорт іранської нафти зростає завдяки таємним постачанням у Китай. У листопаді експорт зріс приблизно до 1,3 млн барелів на день (б/д), а позаминулого місяця був майже найвищим за чотири роки. Додаткові іранські барелі, ймовірно, прямують у Китай, найбільшого у світі імпортера нафти, під приводом постачання з Малайзії.

Окрім того, Іран торік розширив свою роль у Венесуелі, яка також перебуває під санкціями США, і направив постачання легкої нафти на переробку й розріджувачів для виробництва сирої нафти, придатної для експорту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти