У початок

Іран захопив нафтовий танкер у Оманській затоці

Іранські військово-морські сили у четвер, 27 квітня, захопили у міжнародних водах в Оманській затоці нафтовий танкер під прапором Маршаллових островів, зафрахтований американською компанією Chevron. Про це з посиланням на Reuters повідомляють «Порти України».

Іранська армія заявила, що захопленню танкера передувало його зіткнення з іранським катером, внаслідок чого було поранено кілька членів екіпажу останнього, а двоє членів екіпажу зникли безвісти.

«У цій операції есмінець «Біндер» військово-морського флоту армії за рішенням суду захопив судно-порушник, яке йшло під прапором Маршаллових островів, і спрямував його в прибережні води Ісламської Республіки Іран», — повідомляє іранське державне інформаційне агентство IRNA.

ВМС США ідентифікували судно як Advantage Sweet. Згідно з даними системи відстеження суден Refinitiv, це нафтовий танкер типорозміру Suezmax, зафрахтований нафтовою компанією Chevron. Востаннє танкер пришвартувався в Кувейті, а останнім пунктом призначення було вказано порт «Х’юстон» у Мексиканській затоці США. Оператором судна вказано турецьку компанію Genel Denizcilik Nakliyati AS.

Компанія Chevron заявила, що знає про ситуацію, пов’язану з танкером Advantage Sweet, і «перебуває в контакті з оператором судна з надією на якнайшвидше вирішення цієї ситуації».

«Постійне переслідування Іраном суден і втручання в права судноплавства в регіональних водах є загрозою для морської безпеки і глобальної економіки», — заявили у ВМС США, додавши, що за останні два роки Іран незаконно захопив щонайменше п’ять комерційних суден на Близькому Сході.

ВМС США спочатку заявили, що судно захопила воєнізована Революційна гвардія Ірану, після відправки морського патрульного літака P-8 Poseidon для моніторингу ситуації було з’ясовано, що захоплення здійснили ВМС Ірану.

Раніше Військово-морські сили США звинуватили Іран у серії атак мінами на судна, які пошкодили танкери у 2019 році, а також у смертельній атаці безпілотника на пов’язаний із Ізраїлем нафтовий танкер, у результаті якої 2021 року загинуло двоє європейців — членів екіпажу.

Тегеран заперечує вчинення нападів, але ширша тіньова війна між Іраном і Заходом розігрується в нестабільних водах регіону. Затримання іранських танкерів було частиною цього з 2019 року. Останнє велике захоплення відбулося, коли Іран захопив два грецькі танкери в травні й утримував їх до листопада.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти