У початок

Марокко експортує до Іспанії російський дизель — ЗМІ

Марокко здійснює постачання до Іспанії закупленого у росії дизелю, повідомила іспанська газета Mundo.

«Марокко наприкінці 2022 року почало скуповувати дизельне паливо з росії, в середньому понад 7 млн літрів на добу. Паралельно Рабат почав експортувати його в Іспанію», — повідомило видання і зазначило, що ця «безпрецедентна зміна тенденції» насторожила владу й представників енергосектору.

За даними Mundo, Марокко історично було постійним імпортером дизпального для внутрішнього споживання. При цьому його експорт практично припинився вісім років тому, коли закрився єдиний у країні НПЗ. У січні 2022 року ситуація кардинально змінилася, коли Марокко почало експортувати продукцію до Іспанії, Туреччини, Гани й південного регіону Африки з терміналу Horizon Tanger. Дані міжнародного моніторингу руху суден свідчать, що Рабат фактично покриває 10% щомісячного попиту на дизпальне в Іспанії, що становить приблизно $60 млн. 

Окрім постачання дизелю, Марокко також змінило перелік своїх основних постачальників. Як повідомляє видання з посиланням на джерела, наприкінці 2022 року Рабат почав імпортувати з рф від 50-ти до 100 тис. барелів палива на добу. Фактично рф швидко витіснила деяких провідних постачальників Марокко, зокрема Саудівську Аравію, зазначає Mundo.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти