У початок

Німеччина просуває розширення СПГ через побоювання нових атак на трубопроводи

Німеччина планує щонайменше подвоїти свої потужності з імпорту скрапленого природного газу на острів Рюген у Балтійському морі, щоб підготуватися до ризику того, що ключовий трубопровід з Норвегії може бути перервано актами саботажу, повідомляє Bloomberg.

Канцлер Олаф Шольц вважає реальною можливість ще однієї атаки на підводну інфраструктуру — подібну до таємничих вибухів, через які торік було виведено з ладу лінії Nord Stream, — зі слів джерел, обізнаних із цим питанням. Норвегія стала найбільшим постачальником газу в країні, на яку припадає близько третини імпорту Німеччини на кінець минулого року, і будь-які пошкодження її зв’язків можуть загрожувати енергетичній безпеці країни.

«Ми повинні очікувати, що щось повториться», — сказав міністр економіки Роберт Хабек на заході в Берліні на початку цього тижня. Тому уряд планує «зі стратегічним резервом, якщо десь знову вийде з ладу трубопровідна система або знову припиниться постачання газу».

Офіційні особи мають намір створити й запустити принаймні один плавучий термінал СПГ у порту «Мукран» у Рюгені до початку наступного року й працюють над установкою другого плавучого судна СПГ у тому ж місці, повідомили джерела, додавши, що можливі навіть три плавучі імпортні термінали. Перемовини з Deutsche ReGas — приватною компанією, яка керує окремим об’єктом у Лубміні, — щодо участі в новому проєкті тривають, зазначили вони на умовах анонімності, оскільки обговорення є закритими.

Міністерство економіки повідомило, що місце розташування останнього з п’яти плавучих терміналів, орендованих державою, буде вирішено найближчим часом, і що наразі лише один було виділено Рюгену.

Найбільша економіка Європи намагається зміцнити свою енергетичну безпеку, поки регіон оговтується після історичної кризи постачання внаслідок повномасштабної російської війни в Україні. Через те, що потоки трубопроводів із росії серйозно обмежені, Німеччина пришвидшила схвалення СПГ-терміналів і прагне відкрити більше об’єктів, незважаючи на зростаючий скептицизм, стверджуючи, що паливо їй потрібне для усунення будь-яких прогалин у постачанні.

Цієї зими вже запрацювали три імпортних термінали СПГ, а загалом ще шість — включно з наземними — очікується в наступні роки, на що виділено близько 10 млрд євро. Мета полягає в тому, щоб до 2030 року мати достатню потужність, аби повністю замінити російський імпорт газу через труби.

Критики стурбовані тим, що встановлення додаткової інфраструктури для використання викопного палива призведе до обмеження викидів вуглекислого газу на роки, а також зробить дорогі інвестиції марними, оскільки країна переходить на більш чисті джерела енергії. Але Німеччина вважає LNG-термінали важливими для безпеки своїх сусідів, а також для себе.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти