У початок

Рада взяла за основу законопроєкт про сплату ренти за видобутий газ лише за фактом його реалізації

Верховна Рада у четвер 287-ма голосами «за» ухвалила в першому читанні законопроєкт №7249 про сплату ренти за видобутий у країні газ лише за фактом його реалізації з подальшою доплатою сум, що залишилися, протягом трьох місяців після закінчення дії воєнного стану, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Повна назва документа, зареєстрованого у Раді 4 квітня 2022 року, «Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей визначення рентної плати за видобуток газу природного на період дії воєнного, надзвичайного стану».

Документ ухвалено за умов скорочення термінів його підготовки до другого читання.

Як повідомлялося, 22 березня 2022 року набув чинності закон №7038-д, яким було введено механізм диференційованої рентної плати для видобутку природного газу залежно від ціни його реалізації.

Законом встановлено диференціацію залежно від трьох рівнів цін – до $150/тис. куб. м, від $150 до $400 і понад $400.

Розрахунок ціни реалізації газу, від якої розраховується рента, визначається як середньоарифметичне значення митної вартості імпорту і котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF. Раніше рента обчислювалася лише з митної вартості імпорту.

Міністерство економіки України розрахувало фактичну ціну реалізації природного газу у березні 2022 року, з якої розраховується рентна плата на його видобуток на рівні $1004,65 за 1 тис. куб. м (29 тис. 390,8 грн).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти