У початок

Нафта завершує тиждень у мінусі, Brent коштує $107 ​​за барель

Нафтові котирування опускаються під час ранкових торгів у п'ятницю після зростання напередодні й можуть завершити цей тиждень зниженням приблизно на 4% через побоювання уповільнення зростання світової економіки і попиту на пальне.

Вартість червневих ф'ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:05 за київським часом у п'ятницю становить $107,34 за барель, що на $0,99 (0,91%) нижче за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у четвер ці контракти здорожчали на $1,53 (1,4%), до $108,33 за барель.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на червень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) становить на цей час $102,8 за барель, що на $0,99 (0,95%) нижче за підсумкове значення попередньої сесії. Напередодні вартість цих контрактів збільшилася на $1,6 (1,6%), до $103,79 за барель.

Головним негативним чинником для ринку нафти минулого тижня стало погіршення Міжнародним валютним фондом прогнозу зростання світової економіки у 2022 році до 3,6% порівняно із січневою оцінкою в 4,4%.

Крім того, Світовий банк знизив прогноз зростання глобального ВВП у поточному році до 3,2%. У січні він очікував зростання світової економіки на 4,1%.

Особливе побоювання трейдерів викликає спалах COVID-19 у Китаї, найбільшому у світі імпортері енергоносіїв. Поширення вірусу і покликані стримати його локдауни уповільнюють економічне зростання й попит на пальне в країні.

Тим часом певну підтримку котируванням надали перебої з постачанням сировини з Лівії, де на тлі політичних протестів видобуток скоротився приблизно на 500 тис. барелів на добу. Також ринок оцінює перспективи відмови Європи від російської нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти