У початок

путін заборонив продавати нафту країнам, які підтримали цінову «стелю»

Президент росії владімір путін підписав указ про спеціальні заходи у відповідь на запровадження «стелі» ціни на нафту. Документ забороняє продаж російських нафти й нафтопродуктів, якщо країни прописують у контрактах цінову «стелю», повідомляють російські ЗМІ.  

Документ набирає чинності з 1 лютого і діє до 1 липня 2023 року.

Зазначається, що указ запроваджено у зв'язку «з недружніми й такими, що суперечать міжнародному праву, діями США і їхніх союзників, а також з метою захисту національних інтересів».

«Забороняються постачання юридичним і фізичним особам за умови, що у контрактах на ці постачання прямо чи опосередковано передбачається використання механізму фіксації граничної ціни», — сказано в документі.

Заборона на постачання російських нафтопродуктів з дотриманням механізму price cap, яку також введено указом, набуде чинності з дати, яку призначить уряд (але не раніше ніж із 1 лютого).

Нагадаємо, з 5 грудня набуло чинності рішення ЄС щодо запровадження ембарго на постачання нафти з росії, яке також передбачає механізм «стелі» цін на нафту (price cap). Цей механізм передбачає заборону на надання послуг із транспортування російської нафти морським шляхом, її страхування, брокерські послуги і фінансування операцій компаніями на території ЄС, за винятком випадків продажу енергоресурсу за ціною не вищою за певну «стелю» ($60 за барель).

Аналогічну заборону запровадили країни G7 (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія і США).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти