У початок

Після ударів по НПЗ рф може впровадити квоти на продаж бензину

У росії необхідно запровадити квотування постачання дизпального й бензину на внутрішній ринок, а також збільшити частку біржових продажів палива з 13% до 20%, щоб зупинити різке зростання цін на нього. Лист із такою пропозицією віцепрем'єру алєксандру новаку надіслав віцеспікер держдуми боріс чернишов, повідомляють російські ЗМІ з посиланням на документ.

«З метою стабілізації внутрішнього паливного ринку, зниження цін на АЗС і забезпечення сталого постачання стратегічно важливих галузей економіки бензином і дизельним пальним пропоную розглянути можливість запровадження механізму квотування торгівлі цими видами палива на внутрішньому ринку», — йдеться у документі.

У ньому також зазначається, що для цього необхідно заснувати урядову комісію, яка займатиметься щоквартальною розробкою квот на постачання дизпального й бензину на внутрішній ринок, виходячи з потреб, що змінюються. При цьому для нафтових компаній, які не виконують встановлених нормативів, пропонується запровадити штрафні заходи.

чернишов наголосив, що сьогодні нафтові компанії прагнуть продавати паливо за кордон. Це провокує дефіцит на ринку, що ставить російських споживачів у становище другого сорту стосовно іноземців. У зв'язку з цим віцеспікер держдуми закликав зробити російський ринок пріоритетним для постачання палива.

Пропозиція чернишова з'явилася на тлі різкого зростання цін на паливо. За даними росстату, на тижні з 16 по 22 липня середня по росії ціна на Аі-92 досягла 52,72 руб. за літр, а на Аі-95 — 57,64 руб.. З початку року бензин здорожчав на 2,46 і 2,89 руб. відповідно.

Ще сильніше ціни зросли у гуртовій ланці. З початку літа до середини липня біржові котирування Аі-95 злетіли на 44%, перевищивши 70 тис. руб. за тонну, а вартість АІ-92 підскочила на 23%.

Щоб остудити ринок, російська влада з 1 серпня повертає заборону на експорт бензину і може продовжити його дію до кінця жовтня, каже віцепрем'єр новак.

Після серії українських ударів по найбільших НПЗ з кінця грудня до кінця травня випуск бензину в росії обвалився на 20%, дизельного пального — на 11%, а за підсумками червня обсяги нафтоперероблення в країні стали найнижчими за останні два роки. У відповідь російська влада засекретила статистику: міненерго країни перестало публікувати щотижневі оперативні дані з виробництва палива, посилаючись на «геополітичну ситуацію» й необхідність захистити ринок від «маніпуляцій».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти