У початок

Пропала нафта: «Одеснафтопродукт» законно прокачав у Кременчук нерозмитнену сировину

Подільський районний суд міста Києва скасував постанову Енергетичної митниці у справі про порушення митних правил керівництвом АТ «Одеснафтопродукт», які у лютому 2022 року передали нафту Кременчуцькому НПЗ.

Про це сказано у судовому рішенні від 12 травня 2023 р., оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень.

Зокрема йдеться про дозвіл директора «Одеснафтопродукт» на перевантаження нафти «Азері» з резервуарів митного складу в резервуари «Ексімнафтопродукту» для її подальшого транспортування до Кременчуцького НПЗ й передачі ПАТ «Укртатнафта» на зберігання.

Як зазначено у рішенні, інспектор звинуватив керівника «Одеснафтопродукту» у тому, що той не звернувся до митниці за дозволом про видачу товарів чи їх переміщення з митного складу у письмовій формі, за що його й було покарано штрафом (1,3 млн грн).

Водночас суд з’ясував, що 27 лютого 2022 року АТ «Одеснафтопродукт» отримало мобілізаційне завдання від Міністерства енергетики України, яким доручено передати цю нафту в систему магістральних нафтопроводів для подальшого транспортування на Кременчуцький НПЗ «з метою запобігання техногенній катастрофі та втраті товару у зв`язку з військовою агресією рф».

Причому, як випливає з рішення, державного інспектора Енергетичної митниці було усно повідомлено про наявність мобілізаційного завдання й отримано від нього усний дозвіл на таке переміщення.

Попри це у січні 2023 року, тобто фактично майже через рік після зазначених вище подій, держінспектор склав протокол про порушення митних правил. 

Зважаючи на те, що «дії позивача було обумовлено не умислом чи необережністю позивача як посадової особи, а виконанням останнім мобілізаційного завдання й бажанням запобігти тяжким наслідкам»…. суд ухвалив задовольнити позов директора підприємства й скасував постанову про накладення штрафу й закрив провадження у справі.

Окрім цього, у рішенні зазначається, що завдяки вчасному виконанню позивачем мобілізаційного завдання вдалося уникнути техногенної катастрофи після ракетного обстрілу росіянами митного складу у квітні минулого року.

Як відомо, з одеського терміналу «Ексімнафтопродукту» у рамках мобілізаційного завдання було «піднято» у Кременчук 80 тис. тонн азербайджанської нафти, яка прибула в Одесу для групи «Приват» ще до початку російського вторгнення. Але, як пише у своєму матеріалі Сергій Куюн, цю нафту не було розмитнено. Скоріше за все, саме про цей обсяг ідеться в останній підозрі колишньому виконувачу обов’язків першого заступника голови правління «Укртатнафти» (2019-2022 рр.). Детективи БЕБ зокрема звинувачують топменеджера в незаконному заволодінні цією нафтою й несплаті податків з отриманих з неї нафтопродуктів на суму понад 2 млрд грн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти