У початок

Прогрес будівництва паливного терміналу Orlen у Гданську перевищив 50%

Роботи з будівництва перевантажувального терміналу на Мартві Віслі просуваються згідно з планом і виконані вже на 50%. Інвестиції значно посилять логістичні можливості НПЗ у Гданську й зрештою дозволять перевантажувати приблизно 2 млн тонн паливних продуктів на рік, повідомила прес-служба Orlen.

Паралельно ведеться будівництво блоку гідрокрекінгу нафти, що збільшить потужність переробки нафти і дозволить виводити нові категорії перспективних нафтопродуктів.

«Як було оголошено, ми інвестуємо у наші гданські активи, щоб забезпечити їхню довгострокову прибутковість і збільшення вартості в динамічно мінливому бізнес-середовищі. Будівництво терміналу на Martwa Wisła збільшить можливості постачання біокомпонентів для виробництва палива відповідно до норм ЄС. Водночас це дозволить Гданському НПЗ експортувати базові оливи другого покоління, виробництво яких стане можливим завдяки інвестиціям у нафтовий блок гідрокрекінгу. Його запуск відкриє нові ринки для Гданського нафтопереробного заводу й значно підвищить його конкурентоспроможність», — каже Даніель Обайтек, президент правління Orlen.

Будівництво терміналу, за який відповідає сопотська NDI Group, уже наполовину завершено. Частка виконання окремих завдань становить приблизно 60%. Завдяки терміналу НПЗ у Гданську зміцнить свою логістичну незалежність і отримає додатковий експедиційний маршрут. Перевантажувальна потужність терміналу запланована приблизно на 2 млн тонн продукції на рік.

У рамках будівництва перевантажувального терміналу на Мартві Віслі буде побудовано причал завдовжки 380 м. Це дозволить обслуговувати морські судна місткістю до 10 тис. тонн. На причалі буде дві перевантажувальні станції: кожна з чотирьох навантажувальних плечей, призначених для обслуговування танкерів. Інвестиції також включають трубопроводи, естакади й підземну і допоміжну інфраструктуру, яка з’єднає новий термінал із НПЗ.

Вартість контракту на будівництво терміналу становить приблизно 500 млн злотих. Інвестиції розпочалися у січні 2023 року, і їх планується завершити 2025 року.

З терміналом тісно пов'язане будівництво нафтового блоку гідрокрекінгу (HBO), яке виконує компанія Orlen. Інвестиції покращать економіку переробки сирої нафти на Гданському НПЗ. Установка HBO дозволить виробляти 400 тис. тонн сучасних базових масел ІІ групи і кілька десятків тисяч тонн паливних напівфабрикатів. Завдяки будівництву терміналу нову високорентабельну продукцію, вироблену на HBO, можна буде відвантажувати безпосередньо на судна, що додатково розвантажить залізничну колію, розташовану на заводі.

Orlen також планує подальші інвестиції у нафтопереробний завод у Гданську, зокрема в сучасні технології з низьким і нульовим рівнем викидів. До кінця 2027 року на заводі побудують установку з виробництва низькоемісійного водню за допомогою електролізера потужністю 1 МВт. Інвестиція також включатиме фотоелектричну ферму потужністю 1 МВт, систему енергоменеджменту і систему утилізації відпрацьованого тепла.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти