У початок

Профіцит LPG гострішає на всіх ринках

Зниження ціни на скраплений газ у Румунії триває. Так, автомобільні партії ПБТ з терміналів у Галаці пропонувалися за $720-730/т, це на $10/т менше порівняно з початком квітня. У Мангалії суміш пропонується за $715-720/т. Румунському ресурсу доводиться конкурувати з пропозиціями на українських терміналах, яких цього тижня побільшало. «З’явилися компанії, які раніше самостійно не постачали газ на південь, тож доведеться поштовхатися», — каже один із морських трейдерів.

За даними учасників ринку, цього тижня на Дунаї розвантажується щонайменше шість барж із газом. «Продажі в Україну йдуть важко, та й румунський ринок перелитий», — зазначають у румунській компанії. Там додають, що вартість морського газу в Україні на CIF така ж, як на FCA на півночі Румунії.

На румунських НПЗ гуртові ціни на газ зменшилися на $20/т, до $660-670/т на умовах FCA.

Ще один головний біль для румунських компаній — Молдова, де почали пропонувати скраплений газ із Польщі. Польський продукт на молдавському ринку пропонується від $700/т. Наразі є всі підстави вважати, що нові базиси продажу з’явилися в Молдові через арбітражне вікно, яке відкрилося між дороговартісними морськими постачаннями й дешевим ресурсом на польсько-білоруському кордоні.

Так, на сході Польщі автомобільні партії російського ПБТ на тижні 8-12 квітня пропонувалися за 2 080-2 120 зл/т ($524-534/т), це на 10 зл/т менше порівняно з початком місяця. Такий рівень дозволяє ефективно торгувати і в Молдові, вважають трейдери.

На роздрібному ринку Польщі після сплеску попиту на великодні свята реалізація повернулась до березневих рівнів. «Попит наразі стабільний, чекаємо на довгий травневий вікенд, коли продажі знову почнуть зростати», — сказав польський постачальник газу.

Ринок Польщі залишається добре забезпеченим російським продуктом, що стримує ціни на низькому рівні. Станом на 11 квітня вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні фактично не змінилася відносно початку місяця і становить $427-442/т DAP Брест.

А от експортні ціни на скраплений газ у Польщі зменшуються услід за попитом в Україні. Цього тижня автомобільні партії ПБТ зі східних польських терміналів пропонувалися за $665-690/т на умовах FCA, це на $5/т менше порівняно з початком квітня. З урахуванням транспорту до польсько-українського кордону вартість газу становила $704-732/т. У компаніях зазначають, що реалізація газу в Україну залишається на низькому рівні. «Газ продається, але черги за ним не стоять», — каже польський трейдер.

Ціни на пропан у Польщі продовжують зменшуватися на тлі низького попиту. російський продукт протягом тижня здешевшав на 50-80 зл/т, до 2 450-2 520 зл/т ($617-635/т). Вартість американського пропану обвалилася на 150-190 зл/т, до 2 940-2 980 зл/т ($740-750/т) на умовах FCA Малашевичі. Водночас ціни на продукт у Гданську протягом тижня не зазнали суттєвих змін і становили $700-725/т. Утім, найближчим часом можна очікувати, що морський газ у польських портах також здешевшає.

Ціни на ПБТ на балтійських терміналах за тиждень майже не змінилися. З урахуванням транспорту до польсько-українського кордону вартість автомобільних партій продукту, що відвантажується з Литви й Латвії, становить $694-723/т. Основні обсяги газу продаються з ГНС у Каунасі, Мажейкяї й Ризі. Нещодавно трейдери почали пропонувати казахстанський ПБТ з Даугавпілса за €540/т. Нагадаємо, в березні у Даугавпілс було відправлено 2,5 тис. тонн газу виробництва ТШО й «Жаїкмунай».

Залізничні партії ПБТ здешевшали на $10/т порівняно з початком квітня й пропонуються за $735-750/т DAP Ізов/Ягодин. Зі слів польських постачальників, газом у вагонах цікавляться переважно українські мережі АЗС. З урахуванням транспорту до українського кордону, розрахункова вартість партій морського пропану, що надходить у балтійські порти Польщі, на українському кордоні не змінилася і становить $800-825/т DAP Ягодин/Ізов.

Падає вартість пропану і в північно-західній Європі. Котирування пропану на CIF ARA зменшилися на $31/т, до $509/т, бутану — на$6/т, до $513/. Газ дешевшає попри зростання котирувань нафти, оскільки в регіоні більш ніж достатньо продукту. У березні в регіон ARA по воді надійшло 522 тис. тонн скрапленого газу, тоді як у лютому — лише 341 тис. тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти