У початок

Польща розслідує діяльність швейцарської «дочки» Orlen через шахрайську угоду на $400 млн – Radio Zet

Правоохоронні органи Польщі розпочали розслідування діяльності компанії Orlen Trading Switzerland (OTS) – швейцарської дочірньої компанії польського нафтового гіганта PKN Orlen.

Розслідування може виявити порушення міжнародного ембарго на імпорт нафти з Ірану чи росії. Про це повідомляє польське радіо Radio Zet.

Причиною розслідування, йдеться у повідомленні, стало те, що OTS перерахувала 1,6 млрд злотих (близько $400 млн) неперевіреній конторі, яка виявилася шахрайською. У звітах Orlen цю втрату завуалювали під «одноразове списання» з нафтової угоди, яку уклала швейцарська «дочка».

У середу Orlen визнала, що їй доведеться переглянути свої фінансові дані за 2023 рік. Результат групи може виявитися гіршим майже на 1,6 млрд злотих, ніж передбачалося раніше. Все через збитки, про які повідомила Orlen Trading Switzerland GmbH, швейцарська дочірня компанія Orlen. Згідно з інформацією, яка просочилася в ЗМІ, OTS заплатила за нафту, яку так і не отримала.

«Коригування в основному пов'язане з аналізом можливості для дочірньої компанії повернути грошові кошти, які вона сплатила як передоплату за закупівлю сирої нафти й нафтопродуктів. У разі відсутності постачань сирої нафти й нафтопродуктів у строк, зазначений у відповідних угодах, дочірня компанія вимагала повернення передоплати», – йдеться у повідомленні Orlen.

Тобто, OTS не отримала ні сирої нафти, ні нафтопродуктів, за які заплатила. Компанія звернулася з вимогою повернути передоплату, але безрезультатно. А шанси на стягнення заборгованості оцінила як малоймовірні.

Як наслідок директора OTS затримали в Польщі, але відпустили під заставу.

За неофіційними повідомленнями, отриманими журналістами-розслідувачами Radio ZET та RadioZET.pl, польські служби розслідують цей аспект справи. Інформацію підтвердив високопосадовець уряду Дональда Туска виданню Radio ZET.

Нагадаємо, кілька тижнів тому прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск попередив про можливі проблеми в Orlen через діяльність її швейцарської «дочки». Він висловив «обґрунтовані побоювання», що компанія може призвести до «дуже серйозних проблем» для Польщі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти