У початок

Привіт податковій: імпорт безакцизних розчинників подвоївся

Також є російською мовою

Імпорт октанопідвищуючих компонентів як розчинників для лакофарбової промисловості (код УКТЗЕД 3814009090) в січні-квітні 2021 року зріс удвічі порівняно з аналогічним періодом торік – з 18,7 до 37,4 тис. т. Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95» на основі спеціального дослідження.

За джерелами постачань першість вирвала Білорусь, звідки надійшло 18,6 тис. т розчинників, тоді як на рік раніше було імпортовано всього 2,5 тис. т. РБ випередила торішнього лідера – Росію, на рахунку якої цього року 17,4 тис. т проти 13,7 тис. т у січні-квітні 2020 року. На ці два напрямки імпорту припало 96% розчинників.

У рейтингу одержувачів у впертій боротьбі першими фінішували одночасно дві компанії, які імпортували з початку року по 9,1 тис. т розчинників.

Група «БРСМ» ввезла безпосередньо через спецімпортера і постачальника пального в мережу «БРСМ-Нафта» компанію «Катма Груп» 6,4 тис. т. Ще 2,7 тис. т було отримано через компанію «Планета 2000».

Другий лідер «лакофарбового» рейтингу – харківська «Пром Хім». Серед її клієнтів – «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані» – оператор найбільшого в країні міні-НПЗ в селищі Мерефа Харківської області. Якщо «БРСМ» завозить винятково білоруський продукт, то «Пром Хім» – російський.

У Консалтинговій групі «А-95» зазначають, що в квітні було встановлено новий рекорд постачань розчинників – 10,4 тис. т, що на 4% вище від попереднього рекорду, зафіксованого в березні 2021-го, – 10,0 тис. т. Загалом обсяг імпорту з цієї позиції зростає, починаючи з січня, коли було ввезено 8 тис. т.

Як повідомлялося раніше, вивчення складу цієї групи розчинників показує, що вони є сумішшю октанопідвищуючих компонентів, які використовують при кустарному виробництві бензинів, – МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксилолу, бутилового спирту і т.д.. Однак якщо ці компоненти окремо обкладаються акцизним збором за «бензиновою» ставкою 213 євро/1000 л, то за кодом розчинників відносяться до безакцизних.

Уперше про схему постачань розчинників стало відомо в лютому 2021 року й відтоді розв'язати проблему цього безподаткового імпорту обіцяли у Верховній Раді й Кабміні шляхом внесення відповідних змін до Податкового кодексу, однак даного законопроєкту поки навіть не зареєстровано в парламенті.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти