У початок

Прибуток групи Unimot скоротився в четвертому кварталі 2023 року

Компанія Unimot опублікувала оцінки консолідованих фінансових результатів за четвертий квартал 2023 року. За попередніми даними, скоригована консолідована EBITDA (з огляду на оцінку обов’язкових запасів рідкого й газоподібного палива, виправдані зрушення у часі витрат і доходів та одноразові події) у цей період становила 41 млн злотих, а загальний дохід становив 2 170,4 млн злотих.

Результати групи за відповідний період 2022 року становили 233,9 млн злотих консолідованої скоригованої EBITDA і 3 682 млн злотих загального доходу відповідно.

На результати четвертого кварталу 2023 року передовсім уплинула ситуація на ринку дизельного пального протягом більшої частини останнього кварталу 2023 року, яка характеризується тим, що внутрішні ціни на дизпальне були нижчими за світові ціни на цей продукт. Наслідком цього стало обмеження торгівлі ДП на польському ринку. Протягом цього періоду група зосереджувалася на експорті палива в Україну, виконанні раніше взятих зобов’язань перед вітчизняними підрядниками з постачання дизпалива й постачання відповідно до контрактів дизпального до мережі АЗС «АВІА». Правління групи Unimot проаналізувало вплив вищезазначених негативних умов на фінансовий стан групи, який показує, що вона втратила вигоди обсягом 72 млн злотих, яких не було б, якби ринкове середовище у четвертому кварталі 2023 року не змінилося значно від типових умов торгівлі дизельним пальним.

Активи, придбані 2023 року, позитивно вплинули на результат, а саме такі компанії: Olavion, Unimot Commodities, Unimot Terminale, Unimot Infrastruktura, Unimot Bitumen, RCEkoenergia та Unimot Aviation. У четвертому кварталі 2023 року вони отримали скоригований результат EBITDA обсягом 54 млн злотих.

«Результати UNIMOT Group перебували під тиском внутрішніх цін на дизельне пальне, що призвело до збитковості імпорту цього продукту. Як і в третьому кварталі, ми зосередилися на тих сферах бізнесу, які були прибутковими, тобто експорті й обслуговуванні внутрішніх контрактів на основі котирувань Platts. «Я сподіваюся, що 2024 року ситуація повернеться до нормального ринку, і ми зможемо вигідно здійснювати імпортну діяльність», — зазначає Адам Сікорський, президент правління Unimot S.A.

Що стосується операційних результатів, отриманих у четвертому кварталі 2023 року Unimot Group у сегментах, які були основним джерелом доходу для Unimot Group до 2022 року, за попередніми оцінками, група згенерувала обсяг продажів дизельного пального, бензину й біопалива 441,6 тис. зл. м3 (збільшення на 1% р/р) і збільшила продаж LPG на 17% р/р, до 74 тис. т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти