У початок

Піде за призначенням: «Укргазвидобування» позбавило КНК сировини

Також є російською мовою

НАК «Нафтогаз України» як єдиний акціонер компанії «Укргазвидобування» дозволив їй придбати 48 тис. т сирої нафти у ТОВ «Прилуцький нафтоналив». Про це свідчить рішення «Нафтогазу», опубліковане на сайті компанії.

Згідно з документом, граничну вартість усього ресурсу встановлено ​​на рівні 858,94 млн грн, або 17 894,7 грн/т.

Комерційний директор «Укргазвидобування» Сергій Федоренко в коментарі enkorr повідомив, що контракт передбачає постачання нафти обсягом до 4 тис. т щомісячно, за рахунок яких компанія планує наростити виробництво нафтопродуктів.

Примітно, що «Прилуцький нафтоналив» був одним із основних постачальників сировини для Кіровоградської нафтової компанії (КНК), яку в кінці минулого року податківці викрили у виготовленні й реалізації пального під виглядом розчинників, лакофарбових компонентів та інших товарів, які не обкладаються акцизом.

За даними Консалтингової групи «А-95», у 2019 р. компанія постачила на адресу КНК 72 тис. т сирої нафти, в 2020 р. – 65,5 тис. т, а за підсумками двох перших місяців 2021 р. – 10 тис. т.

Переспрямування постачань нафти «Прилуцьким нафтоналивом» у бік офіційного виробника УГВ, за словами учасників ринку, могло стати наслідком активної боротьби держави з нелегальним ринком пального, зокрема і з нелегальними міні-НПЗ, яка стартувала на початку березня за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

«Я вважаю, що така ж логіка з погляду продажів сировини повинна бути у всіх приватних видобувних компаній. Зараз немає жодного міні-НПЗ, який при ретельній перевірці зможе довести, що він виробляє і реалізує розчинники або абсорбент, а не підакцизне пальне», – зазначив Сергій Федоренко.

Як відомо, нелегальні виробники пального переробляють газовий конденсат і нафту внутрішнього видобутку, отримують бензин і дизельне паливо стандартів Євро-2 і Євро-3, реалізацію яких на внутрішньому ринку заборонено. Щоб уникнути оподаткування акцизом, здійснюють підміну товарного коду з фактичного 2710 (нафта і нафтопродукти) на код 3814 (розчинники). Надалі цю продукцію спрямовують або на нафтобази для подальшого змішування з октанопідвищуючими компонентами, або безпосередньо на автозаправні станції, що було неодноразово задокументовано органами Державної фіскальної служби.

За оцінками Консалтингової групи «А-95», річний обсяг бензину і дизельного палива з міні-НПЗ досягає 450 тис. т, а бюджетні втрати від несплати акцизу і ПДВ можуть досягати 5 млрд грн на рік.

Нагадаємо, найбільшими одержувачами безакцизних компонентів для виробництва моторних палив у січні-лютому стали роздрібні мережі або міні-НПЗ: група «БРСМ-Нафта» (3,9 тис. т) і харківська компанія «Пром Хім» (4,1 тис. т), що спрямовує частину ввезених розчинників на міні-НПЗ в Мерефі (Харківська область), звідки закуповує пальне мережа Motto. Серед імпортерів розчинників також необхідно виділити ТОВ «Термінал» (ЄДРПОУ 32547138), яке за перші два місяці 2021 р. ввезло 400 т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти