У початок

Потрібне ембарго не тільки на російську нафту, а й на всі бленди, — ОП

Запропонований групою міжнародних експертів План дій з посилення санкційного тиску на росію передбачає низку заходів, які унеможливлять використання лазівок для обходу антиросійських санкцій, що є нині. Про це йдеться у повідомленні на телеграм-каналі керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

«План… закриває чимало лазівок, які зараз використовуються для обходу санкцій проти росії і про які писали ЗМІ», – зазначають в Офісі глави держави і наводять конкретні приклади.

Так, «Shell» за допомогою «латвійської суміші» обходить обмеження щодо торгівлі російською нафтою.

Пунктом 1 розділу V згаданого плану передбачено, що «всі ембарго й обмеження на експорт нафти мають застосовуватись до всіх блендів, тобто сумішей, що містять нафту російського походження». При цьому лазівка зі «змішуванням» російського продукту з іншими закривається.

Наразі американські санкції більше спрямовано на людей, які відіграють значну роль у російській економіці, ніж на людей, які мають тісні звʼязки з кремлем.

«Розділ V нашого плану передбачає персональні санкції для російських чиновників, їхніх родин, пропагандистів, керівництва політичних партій. Простіше кажучи, під санкції потраплять люди, які мають зв‘язки з владою рф», – повідомляє Єрмак.

Окрім того, на цьому етапі можлива передача рахунків клієнтів підсанкційних банків рф брокерам, щоб вони могли і далі торгувати цінними паперами.

Розділ VII плану передбачає накладення вторинних санкцій на всі фінустанови чи компанії, які сприяють здійсненню обходу накладених санкцій. «Тобто, ми хочемо зробити будь-яку дотичність до справ з російськими банками токсичною, що унеможливить використання подібних схем», – пояснюють в Офісі президента.

Також планом дій передбачено санкції проти «росатома», який виготовляє ядерну зброю і контролює 45% світового ринку послуг зі збагачення урану.

Нагадаємо, досі санкцій на «росатом» накладено не було.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти