У початок

Втрати держбюджету від імпорту безакцизних розчинників перевищили 580 млн грн

Також є російською мовою

За перше півріччя 2021 року прямі втрати державного бюджету внаслідок імпорту безакцизних октанопідвищуючих компонентів як розчинників для лакофарбової промисловості перевищили 580 млн грн. Такі розрахунки наводить Консалтингова група «А-95» на підставі аналізу постачань компонентів для кустарного виробництва бензинів у першому півріччі 2021 року.

Імпорт розчинників для лакофарбової промисловості (код УКТЗЕД 3814009090) у першому півріччі 2021 р. виріс більш ніж удвічі порівняно з аналогічним періодом торік – з 27,6 тис. т до 61,7 тис. т.

Лідером у рейтингу одержувачів стала група «БРСМ». На неї припадає четверта частина всіх постачань, або 15,1 тис. т. На другому місці компанія «Пром Хім» з 12,7 тис. т розчинників.

Група «БРСМ» ввезла безпосередньо через спецімпортера і найбільшого постачальника пального в мережу «БРСМ-Нафта», компанію «Катма Груп», 12,4 тис. т. Ще 2,7 тис. т було отримано через компанію «Планета 2000». У минулому році група не здійснювала імпорт розчинників, використовуючи для підвищення октану в своїх сумішевих бензинах монометиланілін (ММА) і МТБЕ.

Харківська «Пром Хім» наростила постачання в 7 разів (1,8 тис. т за січень-червень 2020 року). Серед клієнтів імпортера - «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані» – оператор найбільшого в країні міні-НПЗ у селищі Мерефа Харківської області, який забезпечує пальним мережу Моtto.

Компанія «ВТГ-Трейдинг» за перше півріччя імпортувала 2,6 тис. т розчинників. За інформацією ЗМІ, саме «ВТГ-Трейдинг» постачає розчинники для чотирьох міні-НПЗ з орбіти мережі SunOil (Решетилівка, Богодухів, Васищеве і Кременчук).

«На нафтобазах і міні-НПЗ безакцизні розчинники використовуються для отримання підакцизних високооктанових бензинів. Втрати держбюджету на залученні в бензин 62 тис. т розчинників у першому півріччі 2021 року склали понад 580 млн грн», – заявили в «А-95».

Розчинники (код УКТЗЕД 3814009090) є сумішшю октанопідвищуючих компонентів, що використовуються при виробництві бензинів, – МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксілолу, бутилового спирту і т.д.. Однак якщо перераховані компоненти окремо обкладаються акцизним збором за «бензиновою» ставкою 213 євро/1000 л, то за кодом розчинників відносяться до безакцизних. Це стало можливим після внесення в травні 2020 року спеціальної правки в Податковий кодекс України.

Уперше про схему постачань розчинників стало відомо в лютому 2021 року. Уряд планував внести відповідні зміни до Податкового кодексу, однак цей законопроєкт поки навіть не зареєстровано в парламенті.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти

[email protected]

Добрый день. Неужели нет других новостей в Украине кроме БРСМ и т.д. Знаю что WOG и ОККО занимаются тем же...может в других объемах. Зачем каждый день писать одно и тоже! Складывается впечатление что вы заинтересованы в публикации этих статей.!!!