У початок

Постачання бітуму на український ринок перевищили 1,1 млн т – «А-95»

Також є російською мовою

У січні-листопаді 2020 року постачання дорожнього бітуму на український ринок склали 1,116 млн т, що є абсолютним рекордом в історії незалежної України. Про це під час онлайн-семінару «Бітум: технології та постачання» повідомив директор «Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, передає кореспондент enkorr.

«Обсяг ринку бітумів за підсумками 11 місяців 2020 р. склав 1,116 тис. т, ще 27 тис. т привезли в грудні. Тому до позначки в 1,2 млн т до кінця не дотягнемо, та вже можемо сказати, що це в 1,5 раза більше, ніж торік», – зазначив він.

Куюн розповів, що рекордний мільйон було взято у жовтні-місяці.

«Білорусь – відомий лідер і найбільший постачальник бітумів на український ринок. Половина обсягів саме за нею. Щоправда, в цьому році маємо невелике зниження питомої ваги, але з такими обсягами це й зрозуміло, тому що можливості заводів не безмежні, й, відповідно, в міру зростання потреб залишається виробництво більш-менш стабільним, тоді як потреба відходить», – зазначає експерт.

За його словами, з Білорусі в січні-листопаді було постачено 540 тис. т на тлі 330 тис. т роком раніше. Польща в 2020 р. постачила 130 тис. т ресурсу, що втричі більше від показника 2019 року (40 тис. т).

«Інші, на постачання яких торік припадало лише 2%, цього року взяли частку в 13%, або 141 тис. т. Це передовсім морський імпорт, а також низка інших напрямків, наприклад, з Болгарії, Азербайджану, Угорщини. Раніше ці країни на нашому ринку не з'являлися, але попит розширив радіус пошуку», – резюмував Куюн.

Відносно внутрішнього виробництва директор «А-95» відзначив, що з 309 тис. т 302 тис. т бітуму припало на компанію «Укртатнафта», ще, відповідно, 7 тис. т – на «Укргазвидобування».

«Ми сьогодні чули від представників шляховиків стурбованість великим імпортом і потребою нарощувати виробництво бітуму в Україні, але на 2021 р. гарних новин немає. Я не бачу перспектив у відродженні Лисичанського НПЗ і Одеського заводу, які ще брали активну участь у підготовці до Євро-2012», – зазначив він.

Нагадаємо, на 2020 рік затверджено рекордний обсяг фінансування дорожнього будівництва. Очікується, що він складе 110 млрд грн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти