У початок

Постачання російського скрапленого газу за кордон упали

За підсумками 2023 року російські заводи виробили 32,33 млн тонн скрапленого природного газу (СПГ), що на 2% менше, ніж роком раніше. Також на 2% скоротився загальний обсяг експорту, хоча окремо у грудні він виявився максимальним за рік і на 7% вищим, ніж рік тому. Про це з посиланням на підрахунки Kpler пише «Комерсант».

За оцінкою аналітиків, причиною такої динаміки стали літні ремонти на лініях зскраплення проєктів «ямал СПГ» і «сахалін-2». Так, перший виробив 19,88 млн тонн (21 млн тонн 2022 року), а другий — 10,2 млн (11,5 млн тонн).

Почасти падіння там вдалося компенсувати за рахунок запуску СПГ-заводу «портова СПГ» на Балтійському морі, який за рік виробив 1,47 млн тонн. Таким чином, незважаючи на загальне падіння постачань за кордон, експорт у Європу 2023 року навіть зріс. З урахуванням Туреччини обсяг відвантажень становив 16,42 млн тонн проти 16,25 млн роком раніше.

Наразі росія займає близько 8% світового ринку СПГ, це четверте місце після США, Катару й Австралії. За оцінками сєргєя кондратьєва з Інституту енергетики та фінансів, 2024 року російський експорт зросте до 35,8-36,1 млн тонн, хоча за європейським напрямком показники впадуть до 12-13 млн.

Останній обставині можуть сприяти потенційні санкції на купівлю російського СПГ країнами ЄС, заклики Єврокомісії не укладати нових довгострокових контрактів з російськими компаніями, а також запроваджені торік у листопаді санкції США проти «арктік СПГ-2», що ускладнить постачання з нього в Європу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти