У початок

Постачання російської нафти в Китай 2023 року зросли до 100 млн т

Голова російської нафтопровідної монополії «транснєфть» ніколай токарєв заявив, що постачання нафти у Китай 2023 року зросли приблизно до 100 млн метричних тонн (2 млн барелів на день). Про це повідомляє Reuters.

Він також повідомив, що цього року постачання в Індію зросли приблизно до 70 млн тонн.

За даними китайської митниці, імпорт сирої нафти з росії підскочив на 8% 2022 року, до 86,25 млн тонн порівняно з роком раніше, що еквівалентно 1,72 млн барелів на добу (б/д).

росія змогла переспрямувати більшу частину своїх нафтових потоків з Європи, яка раніше була для неї ключовим ринком збуту нафти й газу, після того, як Захід запровадив санкції через те, що москва ввела війська в Україну в лютому 2022 року.

Європа запровадила заборону на імпорт морської нафти й нафтопродуктів з росії. Заборона ЄС не поширюється на постачання нафтопроводом «дружба», який з'єднує російські нафтопромисли з нафтопереробними заводами (НПЗ) в Німеччині, Польщі, Чехії, Словаччині й Угорщині.

токарєв зазначив, що і Чехія, й Словаччина, котрих москва розглядає як «недружні» країни через те, що вони підтримують санкції проти росії, звернулися до Брюсселя з проханням продовжити виняток із заборони на російську нафту.

«Узагалі без нашої нафти вони не можуть існувати», — сказав Токарєв.

З його слів, російська нафта вийшла на нові ринки, такі як Єгипет, Марокко, М'янма й Пакистан.

«транснєфть», яка транспортує понад 90% російської нафти, збільшила свої експортні потужності за допомогою нових насосних станцій.

Зі слів токарєва, нова насосна станція «ачинське» у Східному Сибіру вздовж її трубопроводу дозволить експортувати додаткові 7 млн тонн нафти на рік у Китай, коли її буде введено в експлуатацію в першій половині 2024 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти