У початок

Постачання нафти з росії скоротилося на 50% після запровадження «стелі» цін

Експорт нафти з росії впав на 54%, або 1,86 млн барелів за день, після першої тижня дії ліміту цін. Про це повідомляє Bloomberg.

Як зазначає видання, однією з причин є технічні роботи на нафтовому терміналі біля порту «приморськ» на Балтійському морі. Через це вантаж за тиждень вирушив звідти лише тричі, тоді як зазвичай буває близько восьми.

У Bloomberg додають, що рівень експорту впав і в інших портах, особливо в порту «находка», що знаходиться на Далекому Сході. Причиною є те, що власники танкерів не хочуть спрямовувати їх туди через санкції. Минулого тижня вантаж звідти відправили двічі.

При цьому, за даними видання, значно скоротилося постачання російської нафти в Європу. Єдиним пунктом призначення на континенті для російської нафти залишилася Болгарія, якщо не брати до уваги Туреччину.

«Ринок, який споживав понад 1,5 млн барелів на день сирої нафти, що постачається на короткі відстані з експортних терміналів у Балтійському, Чорному морях та Арктиці, було майже повністю втрачено, і його замінили дальні напрямки в Азії, обслуговування яких потребує значно більших витрат і часу», — пише видання.

У виданні наголошують, що основними імпортерами нафти з рф залишилися Китай, Індія й Туреччина. При цьому дедалі більше танкерів, які перевозять ресурс, приховують свої кінцеві пункти призначення.

Нагадаємо, 2 грудня країни Європейського Союзу погодили обмеження цін на російську нафту на рівні $60 за барель. Пізніше відповідне рішення ухвалили країни G7 і Швейцарія.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти