У початок

Adnoc прискорює укладення угоди про купівлю частки OMV

Abu Dhabi National Oil Co. придбала акції OMV AG вартістю близько 3,8 мільярда євро (4 мільярди доларів), оскільки планує збільшити виробництво хімікатів.

Відповідно до заяви в середу, Adnoc купує 24,9% акцій найбільшої енергетичної компанії Австрії у інвестиційного фонду Mubadala, який також розташовано в Абу-Дабі. Хоча фінансові умови не розголошуються, ринкова вартість OMV становить 15,3 млрд євро.

Компанія Adnoc, яка видобуває майже всю нафту в Об’єднаних Арабських Еміратах, що є членом ОПЕК, окреслила минулого місяця план інвестувати $150 млрд протягом наступних п’яти років і розширити свою діяльність у галузі природного газу, хімікатів і чистої енергії по всьому світу. Це частина спроб нафтовидобувників у Перській затоці, зокрема Saudi Aramco, диверсифікувати продажі сирої нафти на більш прибуткові продукти й запобігти поступовій відмові країн від транспортного палива, такого як бензин і дизельне пальне.

«Ця трансакція знаменує собою наступну важливу віху для Adnoc», — заявили в компанії.

Угода відбулася після ще одного продажу від Mubadala компанії Adnoc у квітні. Тоді Adnoc купив 25% Borealis AG, австрійського виробника хімікатів і пластмас, 75% якого належить OMV. Остання трансакція також збільшить право власності Adnoc на Borouge, компанію, зареєстровану в Абу-Дабі, акціонером якої є OMV.

Цей крок стався для OMV у невизначений час, частково через вторгнення москви в Україну, що змусило Австрію задуматися про майбутнє без постачань російського газу. Відень переглядає закупівлі газу і роль OMV у постачанні електроенергії в країну через довгострокову угоду з «газпромом».

Міністр фінансів Магнус Бруннер відвідав Абу-Дабі минулого місяця, а OMV і Adnoc обговорювали фірму з ОАЕ, яка спрямовує скраплений природний газ в Австрію.

Австрійська державна холдингова компанія OeBAG, яка володіє 31,5% OMV, заявила в середу, що Adnoc буде довгостроковим стратегічним партнером.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти