У початок

Послаблення санкцій США проти Венесуели переспрямує нафтові потоки

Відновлення безперешкодного експорту нафти з Венесуели після пом’якшення санкцій США ознаменує ще одну серйозну перестановку світових потоків сирої нафти за останні два роки, пише Bloomberg.

Рішення адміністрації Байдена пом’якшити санкції, ймовірно, збільшить постачання венесуельської сирої нафти в США і Європу, одночасно витиснувши деякі постачання з Канади, Мексики й Колумбії. Це також означає менше вантажів з латиноамериканської країни, котрі здійснюють довгий шлях до Китаю, який зараз є основним пунктом призначення венесуельської нафти.

Очікується, що експорт у США збільшиться з нинішнього щоденного рівня приблизно в 116 тис. барелів, щоб наситити нафтопереробні заводи (НПЗ) на узбережжі Мексиканської затоки, спеціально призначені для переробки важкої щільної нафти, яку виробляє Венесуела. До запровадження широких санкцій 2019 року США імпортували в середньому півмільйона барелів щодня із країни-засновниці ОПЕК, а Венесуела була основним джерелом нафти для виробників палива на узбережжі Мексиканської затоки.

Пом’якшення санкцій відбувається в той час, коли глобальні постачання нафти скоротилися, особливо для сирої нафти, подібної до важкої венесуельської нафти, після того, як Саудівська Аравія та її союзники обмежили експорт. Додаткові вантажі також впадуть у воду, оскільки рентабельність виробництва так званих дистилятів зростає. Премія за виробництво дизельного пального, якого особливо багато у важкій сирій нафті, зросла до $44США за барель відносно ціни еталонної нафти США West Texas Intermediate.

Нафтопереробники США, схоже, прагнуть придбати більше венесуельської нафти. Після того, як наприкінці минулого року адміністрація Байдена дозволила Chevron Corp. відновити видобуток нафти у Венесуелі, кілька виробників палива відновили закупівлі, зокрема Valero Energy Corp., Phillips 66 і Marathon Petroleum Corp. Помітним винятком стала Citgo Petroleum, нафтопереробний підрозділ США, контрольований Petroleos de Venezuela SA, яка ще п'ять років тому купувала близько 180 тис. барелів на день (б/д).

Зі слів трейдерів, проблемою для Petroleos de Venezuela SA буде погіршення якості нафти, яку вона збирає. Високий вміст води й солі, який може пошкодити сталеві труби, обмежує кількість, яку можуть переробити деякі нафтопереробні підприємства.

Коли було запроваджено санкції, венесуельську нафту швидко замінили великими постачаннями з Канади, Мексики й Колумбії, які, у свою чергу, виявили нафтопереробники, які були більш стабільними й однорідними, ніж венесуельська нафта.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти