У початок

Китай за 8 місяців наростив постачання СПГ з росії на 47%

За період січень-вересень постачання скрапленого природного газу з росії в Китай зросли на 47%, до 6,2 млн тонн. Постачання нафти за той же період збільшилися на 24,4%, до 79,9 млн тонн. Це випливає із даних Головного митного управління КНР.

Вартість постачань СПГ за цей період знизилася порівняно з аналогічним періодом торік на 6%, до $4 млрд. У вересні Китай закупив 746 тис. тонн російського СПГ — це на чверть менше, ніж у серпні. Зараз росія посідає третє місце серед найбільших постачальників СПГ в Китай, поступаючись Австралії й Катару.

Постачання трубопровідного газу з росії в Китай зросли на 60% у річному вираженні, до $4,98 млрд. З 2022 року обсяг трубопровідного газу, що постачається росією, не вказується. Серед постачальників цієї сировини росія посідає друге місце, поступаючись Туркменістану.

Вартість постаченої в Китай нафти за вказаний період знизилася на 2,3% у річному вираженні, до $43,6 млрд. росія — найбільший постачальник нафти в Китай, після якої йдуть Саудівська Аравія й Ірак. У вересні Китай імпортував із росії 8,7 млн тонн нафти — це на 17% менше, ніж у серпні.

19 жовтня у Пекіні відбувся російсько-китайський енергетичний бізнес-форум. На ньому голова «газпрому» алєксєй міллєр і голова ради директорів China National Petroleum Corporation (CNPC) Дай Хоулян підписали угоду про додаткові постачання газу в Китай газопроводом «сила Сибіру». Питання постачання російського газу в Китай за день до форуму обговорювали президент рф владімір путін і голова КНР Сі Цзіньпін.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти