У початок

Польська PGNIG удвічі зменшила постачання газу в Україну

Польська державна нафтогазова компанія PGNIG у січні-червні 2022 року експортувала в Україну близько 100 мільйонів кубометрів газу, що у 2,2 раза менше, ніж за аналогічний період торік (225 млн куб. м). Про це пише «Бізнес.Цензор».

Як зазначається у звіті компанії за перше півріччя, попри військові дії експорт газу в Україну здійснювався і в другому кварталі 2022 року.

PGNIG зазначає, що її трейдингова «дочка» PST планує розширювати свою діяльність у Центральній і Східній Європі, щоб диверсифікувати джерела постачання газу в Польщу й оптимізувати портфель групи у регіоні.

У звіті зазначається, що особливо важливим для PST є розширення бізнесу на ринках, які завдяки газовій інфраструктурі, що формується, набудуть стратегічного значення для польського ринку безпосередньо (Словаччина, Україна, Литва) й опосередковано (Італія, Угорщина, Латвія, Естонія).

«Нарощування потужностей і посилення присутності в регіоні дасть компанії змогу отримати додатковий ринок газу з північного напрямку й оптимізувати свій газовий портфель, використовуючи зокрема системи зберігання у Польщі, Україні й Латвії», – йдеться у звіті компанії.

Крім того, PST має намір розпочати торговельну діяльність в Італії й Румунії наприкінці 2022 року.

Як повідомлялося, раніше голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко визнав, що компанія навряд чи зможе виконати завдання уряду накопичити в підземних сховищах 19 млрд кубометрів газу до зими. Однак, на його погляд, менша кількість газу в сховищах не буде критичною.

Він уточнив, що наразі у сховищах зберігається лише 12,3 млрд кубометрів. До опалювального сезону частину газу, якого бракує, забезпечить внутрішнє видобування – близько 1 млрд кубометрів на місяць. Але 4,5 млрд кубометрів потрібно імпортувати.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти