У початок

«газпром нєфть» захотіла через суд перевести СП із Shell у російську юрисдикцію

Компанія також вимагає призупинити низку прав Shell у Salym Petroleum Development, повідомляє «Інтерфакс».

Так, арбітражний суд москви 22 серпня продовжить розгляд позову дочірнього підприємства «газпром нєфті» – «ДПН – салимські проєкти» – про переведення до російської юрисдикції спільного підприємства з Shell – Salym Petroleum Development N.V. (SPD, ПАТ «Салим Петролеум Девелопмент НВ.», Нідерланди).

Про це йдеться у картотеці арбітражних справ.

«ДПН-Салимські проекти» подала позов «про перетворення філії іноземної юридичної особи на господарське товариство і призупинення корпоративних прав іноземного інвестора, за участю іноземної особи Salym Petroleum Development N.V.». Позивач звернувся до суду з вимогою перетворити SPD на ТОВ «Салим Девелопмент» (з реєстрацією в селищі Салим), зі збереженням часток обсягом 50% – ТОВ «ДПН – Салимські проєкти», 50% – Shell Salym Development B.V.

При цьому позивач просить призупинити до 31 грудня 2023 низку прав Shell, зокрема право голосу на зборах акціонерів, право вимоги викупу частки в ТОВ «Салим Девелопмент», права розпорядження в статутному капіталі ТОВ.

Суд частково задовольнив прохання щодо вжиття забезпечувальних заходів за позовом. Зокрема він заборонив Shell Salym проводити операції з акціями SPD й виходити зі складу акціонерів SPD, заборонив розривати договори SPD, заборонив здійснювати угоди з майна без згоди «ДПН – Салимські проєкти», заборонив вчиняти дії на припинення діяльності SPD.

Наприкінці липня Shell у звіті повідомила, що відсторонилася від управління СП з «газпром нєфтью», вивела своїх співробітників із ради директорів, обнулила вартість цього активу й допускає втрату його ліцензій. Усіх представників компанії відкликано з роботи на «Салимі». При цьому Shell веде роботу над угодою, яка б дозволила вийти з СП відповідно до правових засад, йшлося у звіті.

«Салим Петролеум Девелопмент» – великий видобувний і геологорозвідувальний проєкт у ХМАО, що на паритетних засадах належить «газпром нєфті» й Shell. СП займається освоєнням Салимської групи нафтових родовищ (включає Західно-Салимське, Верхньосалимське, Ваделипське, Южно-Ямське, Східно-Шапкінське й Салимське-2). Вилучені запаси нафти категорії С1+С2 для Салимської групи родовищ, затверджені державною комісією із запасів рф, становлять 140 млн тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти