У початок

Польща закликає Німеччину прискорити продаж частки «роснєфті» у НПЗ у Шведті

Німеччині необхідно прискорити продаж контрольного пакету акцій російської енергетичної групи «роснєфть» у нафтопереробному заводі в Шведті, щоб Варшава могла повністю виконати свої зобов'язання щодо критично важливих постачань сировини на НПЗ, сказала у четвер міністр клімату та навколишнього середовища Польщі Ганна Москва.

«Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек показав, що він сповнений рішучості позбавитися російської участі, і я дуже вірю, що ця рішучість щира, проте процес затягнувся, і це не приносить задоволення», — сказала міністр в інтерв'ю Reuters.

«Я вважаю, що ця рішучість має бути підтверджена темпами, і саме на це ми й чекаємо, але польська сторона зробила все, що могла», — додала Ганна Москва.

Поки що Польща пропонує лише нерегулярні слоти для танкерів, які перевозять до Гданська призначену для німецького НПЗ нафту не з росії, і тому підприємство не може працювати на повну потужність.

«Ми маємо сучасну інфраструктуру, і вона розширюється. Ми відкриті до співпраці, але, очевидно, без росії», — сказала польська чиновниця.

Як інші великі акціонери в проєкті виступають нафтові гіганти Shell і Eni.

Польща й Німеччина в грудні домовилися здійснювати постачання на підприємство в Шведті нафтопроводами через польський порт у Гданську, тоді як польський нафтопереробник PKN Orlen висловив зацікавленість у купівлі НПЗ у Шведті.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти