У початок

Польща з 2023 року планує повністю припинити купівлю газу в росії

Після завершення чинного контракту про закупівлю газу через Ямальський газопровід у грудні Польща припинить купувати газ у росії. Про це заявив уповноважений польського уряду у справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський в ефірі RMF FM.

За його словами, російський газ займає велику частку в імпорті Польщі, але державна компанія PGNiG може його замінити. У неї є портфель контрактів, які замінять російські постачання, пояснив він.

Як нагадав уповноважений, «у жовтні ми вводимо в експлуатацію газопровід Baltic Pipe, у нас уже є розширений LNG-термінал», буде готова й інша інфраструктура, наприклад, газове сполучення з Литвою й Словаччиною.

«Якщо йдеться про закупівлі, ми також готові», — запевнив він. Як зазначив Наїмський, ціни в цих закупівлях «не мають бути значно вищими».

«Протягом багатьох років ми платили за російський газ від монопольного постачальника, який міг диктувати ціну вищу, ніж можна було отримати в Західній Європі. Ціни будуть європейськими», — пояснив уповноважений.

За його оцінкою, нинішні дуже високі європейські ціни стабілізуються, оскільки всі покупці в Європі намагаються перейти від російських на інші закупівлі.

«У США, які спрямовують скраплений газ у Європу, ціна на газ на біржі зовсім не зросла, глобалізація газового ринку призведе до прийнятних цін», – зазначив він.

Наїмський також підкреслив, що польський уряд виступає за негайне ембарго на постачання нафти з росії.

«Наші НПЗ можуть переходити на інші постачання нафти, це практикувалося 2019 року, коли російська нафта була забруднена, і її потік довелося зупинити», — нагадав він.

Джерело: «Європейська правда»

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти