У початок

Польща хоче допомогти Чехії відмовитись від російської нафти

Польща хоче допомогти Чехії відмовитися від постачання російської нафти, заявив журналістам віце-прем'єр–міністр державних активів Польщі Яцек Сасін.

Раніше Financial Times із посиланням на голову правління польського енергоконцерну Orlen Даніеля Обайтека повідомила, що заборона на російську нафту коштує компанії приблизно $27 млн на день. Однак він зазначив, що його компанія все ще використовує нафту, що надходить із рф нафтопроводом «дружба» для нафтопереробного заводу компанії в чеському Литвинові.

«Концерн Orlen є власником фірми Unipetrol – фірми, що працює на території Чехії, тієї фірми, яка, можна сказати, забезпечує паливну безпеку Чехії. Нашою спільною метою є якнайшвидша диверсифікація постачання нафти таким чином, щоб видалити російську нафту, повністю видалити російську нафту – те, що ми вже зробили у Польщі, те, що вдалося зробити за допомогою багаторічної діяльності для того, щоб уможливити постачання нафти з інших напрямків», — сказав Сасін.

Зі слів Сасіна, в уряді Чехії поділяють такий підхід. Він вважає, що «це спільні очікування як уряду Чехії, так і уряду Польщі», а також, на його погляд, «усього міжнародного загалу».

Чехія, Словаччина й Угорщина досі отримують нафту з росії південною гілкою нафтопроводу «дружба». Євросоюз зробив для них виняток із санкцій, дозволивши продовжувати закупівлі через велику залежність від російської сировини.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти