У початок

Податкова служба Румунії вимагає від «лукойлу» сплатити додатковий податок

Національне агентство фіскального адміністрування Румунії (ANAF) нещодавно видало рішення про нарахування податку російському нафтовому гіганту «лукойл» після податкової перевірки, вимагаючи від нього сплатити додатковий податок на загальну суму понад 50 млн леїв за прибуток, отриманий 2021 року від реалізації нафтопродуктів, зокрема на експорт.

Основні напрями діяльності «лукойлу» в Румунії — переробка й дистрибуція палива. Компанія залежить від імпортної сировини через термінал Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) у російському порту «новоросійськ». Порт звільнено від санкцій ЄС, він забезпечує найважливіший румунський нафтопереробний завод Petromidia, що належить казахстанській групі KMG.

Рішення про нарахування податку було видано Регіональним управлінням державних фінансів Плоєшті в рамках ANAF для місцевого відділення Litasco, зареєстрованого в Швейцарії підрозділу з торгівлі нафтою й нафтопродуктами групи «лукойл». Бухарестський підрозділ, який повідомив про прибуток лише в 250 тис. леїв 2021 року, контролює місцеву мережу АЗС «лукойл» і нафтопереробний завод Petrotel у Плоєшті, згідно з Profit.ro.

Згідно з даними termene.ro, вони повідомили про чистий прибуток понад 182 млн леїв за 2021 рік, більшу частину якого, понад 160 млн леїв, принесли автозаправні станції, загальний обіг яких того ж року склав майже 8 млрд леїв. За той же період нафтопереробний завод отримав чистий прибуток на рівні близько 22 млн леїв, а оборот склав понад 1 млрд леїв.

Після фіскального аудиту інспектори ANAF дійшли висновку, що Litasco SA Geneva Bucharest Branch, постійна штаб-квартира Litasco Geneva в Румунії, «пропустив належний облік у бухгалтерському обліку й деклараціях певних операцій, здійснених у період січень-червень 2021 року, а саме: придбання сировини (нафти) і послуг внутрішнього й зовнішнього ринку; переробки сировини і перетворення в енергетичні продукти; постачань готових енергетичних продуктів на внутрішній, внутрішньогромадський і зовнішній ринок».

Для вищезазначених операцій ANAF встановила додаткову податкову базу обсягом 317,2 млн леїв для Litasco Bucharest і розрахувала податок на прибуток обсягом 50 млн леїв. Податкова також зобов’язала компанію вжити низку заходів щодо ведення бухгалтерського обліку й звітності. Litasco Geneva оскаржила ці заходи в суді, але безуспішно.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти