У початок

Petroleum Ukraine 2024: які можливості відкриває МЗНН

Упровадженню Закону про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів (МЗНН) в Україні й міжнародному досвіду зі зберігання стабілізаційного запасу пального буде присвячено окрему сесію на конференції Petroleum Ukraine 2024. Про це повідомляє сайт організатора заходу, Консалтингової групи «А-95».

Головним доповідачем блоку виступить співавтор зазначеного закону про МЗНН заступник міністра енергетики Микола Колісник.

«Ми імплементуємо європейський механізм паливної безпеки у дуже складний час, коли ворог б’є по нашій енергетичній інфраструктурі, й це викликає абсолютно зрозумілі побоювання учасників ринку. Але насправді запропонований механізм на перших етапах втілення несе більше можливостей для цивілізованого бізнесу, ніж ризиків. Програма стартує наприкінці року, треба готуватись», — каже Колісник. 

Дуже високий інтерес до українського проєкту мінімальних запасів виявляють сусідні країни, які, нагадаємо, згідно з законом також можуть брати участь у цьому проєкті. Бажання долучитися до обговорення виявили директор підрозділу експлуатації польського державного концерну PERN Рафал Єнджеєвський, а також президент Національного управління з держрезерву Румунії Джорджиан Поп. Нагадаємо, що PERN зберігає МЗНН у Польщі.

«На ринку переважає страх щодо створення запасів, і це цілком зрозуміло, оскільки росія атакувала у 2022-2024 роках понад 40 нафтобаз. Але є й невдоволення тих, хто звик працювати без будь-яких зобов'язань перед державою, фактично паразитуючи на ринку й гальмуючи зміцнення інфраструктури. Створення навіть мінімальних запасів, які за фактом є у системних компаній і на сьогодні, допоможе впорядкувати ринок, зміцнить міжнародні зв’язки й надасть поштовх для його подальшого розвитку», — вважає директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Нагадаємо, 21 грудня 2024 року в Україні почне діяти закон про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. Він визначає правові, організаційні й економічні засади створення МЗНН і їх функціонування в Україні.

Реєстрацію на Petroleum Ukraine Warsaw 2024 відкрито на сайті Консалтингової групи «А-95».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти