У початок

Перехід Shell в енергетику спонукав перемовини про продаж норвезького бізнесу

Shell торік провадила перемовини з Harbour Energy про продаж норвезьких нафтових і газових родовищ, але не змогла досягти угоди через нестабільність цін на газ і невизначеність щодо довгострокових перспектив, повідомили Reuters три джерела в компанії.

Лондонська компанія Shell заявила, що зосередить свою нафтогазову діяльність у дев’яти басейнах по всьому світу, викликаючи зростаючу внутрішню конкуренцію між активами, оскільки вона прагне поступово скорочувати видобуток нафти й газу і розвивати відновлювані джерела енергії й низьковуглецеві операції, щоб скоротити свої викиди парникових газів.

Продаж нафтогазового портфеля Shell у Норвегії, де вона була понад 110 років, означатиме подальший відхід від Північного моря найбільших світових енергетичних компаній, які зосереджують інвестиції на нових, більш прибуткових басейнах.

Перемовини з Harbour Energy, найбільшим британським виробником природного газу в Північному морі, досягли просунутої стадії наприкінці 2022 року, зі слів джерел, саме тоді, коли Норвегія зміцнила свої позиції як найбільшого постачальника природного газу в Європі після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Shell і ConocoPhillips — дві останні нафтові компанії, які експлуатують морські родовища в Норвегії, тоді як TotalEnergies зберігає частки лише в неексплуатованих родовищах.

Зі слів джерел, перемовини з Harbour Energy стосувалися активів Shell у Норвегії і її невеликих операцій в Італії й кількох застарілих активів у британському Північному морі.

Як зазначили два джерела, новий виконавчий директор Shell Ваель Саван, який змінив Бена ван Бердена 1 січня після дев'яти років перебування на посаді, наразі не переглядає цих активів.

Компанія Harbour Energy на чолі з генеральним директором Ліндою Кук хоче розширити свою діяльність за межі британського Північного моря після того, як уряд запровадив податок на надприбуток на рівні 35% для виробників нафти й газу, довівши загальну ставку податку до 75%, що є одним із найвищих у світі. .

Надії Shell на розширення видобутку нафти і газу в Норвегії торік зазнали невдачі після того, як партнери з відкриття газового родовища Linnorm не змогли домовитися про його розробку як окремого родовища, повідомили джерела. Вона також є партнером у проєкті Ormen Lange Phase 3, другому за величиною газовому родовищі в країні.

Британський конкурент BP володіє міноритарним пакетом акцій незалежної нафтогазової компанії Aker BP, другого за величиною норвезького виробника, тоді як Exxon Mobil і Chevron повністю відмовилися від своїх офшорних активів у Норвегії у 2019 та 2018 роках відповідно.

Окрім нафти й газу, Shell бере участь у кількох великих проєктах з відновлюваної енергетики і низьковуглецевих проєктів у Норвегії, включаючи офшорні вітрові блоки, біопаливний завод і проєкт зі зберігання й використання вуглецю Northern Lights.

У річному звіті Shell показано, що станом на кінець 2021 року вона мала частки в 21 норвезькій ліцензії на видобуток нафти і газу, включаючи 17,8% акцій Ormen Lange, 45% акцій родовища Knarr і 8,1% нафтового родовища Troll.

2021 року вона видобувала в Норвегії близько 13 400 барелів нафти на день і 490 млн стандартних кубічних футів на день, що становить близько 7% від загального видобутку газу компанії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти