У початок

ПДВ розбрату: у безподатковій закупівлі пального військовими сталася колізія

Механізм закупівлі пального Міноборони з нульовою ставкою ПДВ, запроваджений урядом, зіткнувся з проблемами звітності й аудиту. Зокрема державна аудиторська служба України (ДАСУ) розцінює такі операції Міноборони як «збитки держави».

Про це у соцмережі Facebook повідомила член Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони Дана Ярова. Вона звернулася за роз'ясненнями до Кабміну і профільного парламентського комітету стосовно постанови №178, якою регламентується закупівля пального військовими.

Зокрема вона зазначила, що в урядовій постанові прописано, що паливо-мастильні матеріали для потреб ЗСУ, ГУР, Нацгвардії, прикордонників тощо обкладаються ПДВ з нульовою ставкою, однак Міноборони ухвалило рішення закуповувати паливно-мастильні матеріали без ПДВ «лише в межах мобілізаційних планів», як вказано в постанові, а в решті випадків — із ПДВ.

При цьому під час аудиту ГУР, СБУ, які купували паливо без ПДВ, ДАСУ також розцінила закупівлі як «збитки держави».

«У департаменті державних закупівель починаються слідчі дії. В деяких військових частинах, які закуповували також хто з ПДВ, хто без ПДВ, починають відкривати кримінальні провадження», — зазначає Ярова.

З її слів, зараз має відбутись централізована закупівля великої кількості пального для ЗСУ. Однак через суперечність між урядовою постановою й висновками Держаудитслужби незрозуміло, яким чином має відбуватись цей процес.

«Наразі ми маємо хаос через цю постанову. Міноборони на централізованих закупівлях ПММ продовжує стояти на своїх позиціях і збирається купувати нові партії ПММ з ПДВ. Військові частини на децентралізованих закупівлях у переважній більшості виконують рішення ДАСУ і купують без ПДВ. Нацгвардія, прикордонники – теж», — написала Ярова.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», Служба безпеки України веде розслідування щодо сплати МОУ своїм постачальникам палива 7% ПДВ. За даними джерела видання в Державній аудиторській службі, приватний постачальник 2022 року нібито через механізм «скруток» відразу вивів з обороту кошти, призначені для сплати податку назад державі.

Нагадаємо, після націоналізації «Укрнафти» і «Укртатнафти» закупівельні ціни на нафтопродукти для потреб армії впали до ринкового рівня, тоді як 2022 року були значно вищими за них.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти