У початок

Пакистан не поспішає купувати російську нафту

План Пакистану імпортувати сиру нафту з росії заблоковано через повільний прогрес пакистанської сторони, що розчарувало москву, пише The Express Tribune.

Джерела видання повідомили, що росія вже висловила сумніви щодо ініціативи Пакистану імпортувати сиру нафту з росії й попросила Пакистан спочатку імпортувати один вантаж сирої нафти, щоб показати її серйозність.

Однак нещодавно росія була розчарована, дізнавшись, що Пакистан не розпочав процесу, який він зобов’язався москві розпочати, тобто імпортувати першу партію сирої нафти. Пакистан зобов'язався створити нову компанію спеціального призначення (SPV), яка буде відповідати за імпорт російської нафти на пакистанські нафтопереробні заводи (НПЗ). Ця державна компанія також займатиметься всіма питаннями імпорту й оплати нафти. Однак Ісламабад ще не почав роботи над цим планом і не зареєстрував SPV, що викликало роздратування у москви.

Пакистан погодився імпортувати один вантаж сирої нафти з росії наступного місяця, але через затримку у створенні SPV перша партія повинна була надійти в травні.

Одним із найважливіших питань у перемовинах щодо ціноутворення на сиру нафту з росією є механізм обмеження цін на нафту G7, якого Сполучені Штати нещодавно нагадали Пакистану дотримуватися, щоб домовитися про найкращу можливу ціну. Джерела кажуть, що було багато ускладнень із завершенням ціноутворення на сиру нафту з росією.

З аравійської нафти виробляється більше дизельного пального й менше мазуту, тоді як із російської сирої нафти виробляється більше мазуту й менше дизельного пального, що ослабить стимули, які пропонує росія при торгівлі сирою нафтою. Пакистан потребує сирої нафти, яка виробляє дизельне пальне, що збільшить витрати й ослабить стимули до сирої нафти з росії.

«Переробка арабської нафти дає 45% дизельного пального (HSD) і 25% топкового масла», — сказали джерела, додавши, що «з російської нафти вироблятиметься 32% HSD і 50% топкового масла». Якщо брати таке співвідношення, то Пакистан вимагатиме від росії більших знижок.

Пакистанські НПЗ уже стикаються з проблемами споживання мазуту після того, як електростанції країни перейшли на СПГ.

«Куди піде мазут?» — запитали джерела, додавши, що низьке виробництво HSD також збільшить витрати країни, підриваючи стимули до сирої нафти з росії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти