У початок

Падіння попиту на ДП у Франції свідчить про економічні проблеми — Bloomberg

Помітне зниження попиту на дизельне пальне у Франції минулого місяця свідчить про зростання тиску на другу за величиною економіку Європейського Союзу, пише Bloomberg.

Продажі автомобільного дизельного пального в країні у вересні впали на 13% порівняно з роком раніше — значно більше, ніж будь-що за останні місяці, свідчать галузеві дані.

«Різке зниження попиту на дизельне пальне для автомобільного транспорту у Франції відображає зростаючий тиск на французьку економіку й уповільнення промислової діяльності й транспортування товарів», — сказала Емма Хаушем, дослідницький аналітик консалтингової компанії Wood Mackenzie Ltd.

Попит на дизпальне, життєво важливе для транспортного і промислового секторів, як правило, є провідним чинником економічної активності, а економіка Франції нещодавно сповільнилася до мізерних темпів зростання. Індекс ділової активності країни (PMI), ще один показник економічного здоров’я, впав до найнижчого рівня з травня 2020 року, показують дані, опубліковані у вівторок S&P Global.

Насправді для більшої частини регіону ситуація виглядає похмурою. По всій єврозоні інфляція все ще значно перевищує цільовий показник, а дані показують, що виробництво, будівництво і послуги продовжують скорочуватися.

Інші європейські країни також подають сигнали про слабкий попит на ДП. Минулого місяця також спостерігалося падіння продажів в Італії порівняно з роком раніше, а менш свіжі дані показують схожу тенденцію в Іспанії й Німеччині.

З січня по вересень попит на дизпальне в європейських країнах ОЕСР знизився на 160 тис. барелів на день (б/д) порівняно з роком раніше, або майже на 3%, сказала Хаушем. Woodmac справді прогнозує, що попит у цьому кварталі дуже незначно зросте, хоча й порівняно зі значним падінням протягом останніх трьох місяців 2022 року.

Погляд консалтингової компанії на слабкий попит взагалом збігається з поглядом Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), яке заявило, що споживання ДП в Європі у минулому кварталі знизилося на 260 тис. б/д порівняно з роком раніше. Загалом як в цьому, так і наступного року прогнозується зниження попиту в регіоні приблизно на 150 тис. б/д, йдеться в останньому щомісячному звіті про ринок нафти.

Деякі з пояснень різкого вересневого падіння попиту на дизпальне у Франції, ймовірно, ховаються в торішньому збільшенні продажів на 1,7% — частині більш широкого приросту продажів автомобільного палива, чому сприяло підвищення урядової знижки на пальне.

Але це не може пояснити всього двозначного падіння минулого місяця. У вересні продажі побутового мазуту і нетранспортного дизелю також різко впали порівняно з роком раніше.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти