У початок

Orlen збільшить потужність перевалки LPG у Щецині на 50%

Потребу в скрапленому газі для сектору опалення буде повністю покрито видобутком і виробництвом Orlen. Про це заявив директор регуляторної сфери Orlen Якуб Русзель, повідомляє портал WNP.

Русзель додав, що компанія також розширює на 50% перевантажувальні потужності термінала в Щецині.

«Orlen реалізує дуже важливу диверсифікаційну інвестицію, яку здійснює наша LPG компанія Orlen Paliwa. Ми збільшуємо її на 50% потужності на терміналі в Щецині», — сказав Якуб Русзель.

Русзель представив оцінки Orlen, згідно з якими розрив між внутрішнім виробництвом і споживанням наприкінці десятиліття у разі з дизельним пальним і бензином становитиме приблизно 10 млн тонн. «Розширення потужностей приморських терміналів Orlen найближчими роками допоможе усунути цю прогалину», — додав він.

Він зазначив, що у разі з LPG основою для диверсифікації постачань буде морський напрямок, а не російський.

Як вважає Русзель, спочатку ситуація на ринку LPG була «досить тривожною». «Довгий період дії санкцій на постачання скрапленого газу з росії, які набудуть чинності в повному обсязі з грудня 2024 року, дозволив галузі підготуватися», – сказав він.

«На ринку LPG сегмент автогазу посідає 78-80% від загального споживання LPG, решта — сегмент LPG для опалення», – пояснив Русзель.

Він також посилався на оцінки, представлені Міністерством промисловості країни під час засідання підкомітету, згідно з якими у Польщі буде загальна нестача 300 тис. тонн LPG після запровадження повних санкцій на це паливо з грудня 2024 року. «Ці 300 тис. можна зробити шляхом постачання з інших напрямків, переважно із Заходу. Тут ключовою буде ефективність залізничної логістики», — сказав Русзель.

У грудні 2023 року набув чинності черговий пакет санкцій ЄС проти росії, зокрема ембарго на імпорт російського LPG. Санкції передбачають однорічний перехідний період. До грудня 2024 року російський LPG можна імпортувати за раніше укладеними контрактами. Після 20 грудня 2024 року ембарго буде повним.

Зі слів директора Польської організації скрапленого газу Бартоша Квятковського, якщо у Польщі виникне дефіцит LPG після запровадження ембарго на це паливо з росії, він буде меншим за початкову оцінку в 700 тис. тонн. «700 тис. тонн – песимістичний сценарій», — сказав тоді він.

За даними POGP, 2023 року споживання скрапленого газу в Польщі залишилося в основному на рівні попереднього року, коли воно становило 2,5 млн тонн (зростання на 0,2% рік до року). Імпорт скрапленого газу в Польщу зріс на 6,5% порівняно з 2022 роком — до 2,625 млн тонн. Основним постачальником скрапленого газу в Польщу залишається росія, хоча її відсоткова частка в постачанні на ринку знизилася.

У POGP пояснили, що 2022 року три чверті імпорту LPG йшли у Польщу з росії й Швеції, 2023 ж року ця частка впала до двох третин.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти