У початок

Orlen готується до водневої революції

Orlen припускає, що 2030 року виробництво відновлюваного водню в групі становитиме приблизно 130 тис. тонн. Як повідомляє Gazeta Prawna, інвестиційні витрати на водневі технології наступних сім років становитимуть 7,4 млрд злотих.

Компанія має намір виробляти водень для внутрішніх виробничих процесів, а також пропонуватиме його на ринку як паливо для важкого транспорту.

Європейський Союз прогнозує, що до 2030 року Європа споживатиме 20 млн тонн водню з низьким і нульовим рівнем викидів на рік, з яких 10 млн тонн вироблятиметься на місці, а ще 10 млн тонн доведеться імпортувати. Співтовариство пропонує численні програми допомоги з метою розвитку економіки, що базується на водні. На це буде виділено значні кошти.

Польща також має амбітну водневу стратегію. Передбачається, що до 2025 року потужність установки з виробництва водню з низьким рівнем викидів становитиме 50 МВт, а до 2030 року — 2 ГВт. У країні планується побудувати щонайменше п'ять водневих долин. За попередніми оцінками, до кінця десятиліття використовуватиметься від 800 до 1000 водневих автобусів. Паливо буде доступним щонайменше на 32 станціях.

Orlen Group уже виробляє й споживає понад 0,5 млн тонн водню на рік. Поки що це сірий водень, який виробляється переважно з природного газу за технологією парового риформінгу метану. Крім того, на чеських заводах групи він виробляється в процесі газифікації залишків сирої нафти. Потім він використовується в процесах нафтопереробки, для очищення і десульфурації паливних продуктів, а також у хімічному сегменті.

У рамках пілотних програм компанія вже виробляє невеликі обсяги відновлюваного водню. Цей напрям буде інтенсивно розвиватися. В оприлюдненій торік водневій стратегії було оголошено, що до 2030 року вона хоче мати 540 МВт нових потужностей водню з низьким і нульовим рівнем викидів. Це становитиме приблизно 50% всього виробництва компанії. У довгостроковій перспективі переважання «зеленого» водню зросте приблизно до 80%.

Orlen планує побудувати 10 водневих хабів у Польщі, Чехії й Словаччині, які дадуть змогу розосереджено виробляти водень, щоб мінімізувати витрати на логістику. Згідно з оновленою стратегією Orlen Group, до 2030 року концерн планує випустити 130 тис. тонн відновлюваного водню і 70 тис. тонн синтетичного палива.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти