У початок

ОПЕК очікує уповільнення попиту на нафту 2023 року – Reuters

Країни-експортери нафти очікують, що наступного року внаслідок рекордних цін на нафту попит на неї уповільнить зростання до 2 млн барелів на добу (б/д). Про це повідомляє Reuters із посиланням на співрозмовників в Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), передає «Економічна правда».

Споживання нафти відновилося після спаду, спричиненого пандемією 2020 року, і, як очікується, цього року перевищить рівень 2019-го, попри рекордні ціни. Але ринкові котирування вплинули на прогнози зростання на 2022 рік, а також на очікуване уповільнення зростання у 2023 році.

ОПЕК планує опублікувати свій перший прогноз попиту на 2023 рік 12 липня. Цей прогноз разом із оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), слугуватиме сигналом щодо того, як може розвиватися політика обсягів постачання нафти на світовий ринок від ОПЕК.

Представник ОПЕК та інше джерело, знайоме з процесом, сказали, що вони очікують зростання світового попиту на 2 млн б/д або менше у 2023 році порівняно зі зростанням на 3,36 млн б/д, що очікується цьогоріч.

«Навіть якщо це лише 1 млн б/д, це все одно зростання», – коментує делегат прогнози на наступний рік.

Спочатку ОПЕК прогнозувала зростання попиту 2022 року на рівні 3,28 млн б/д, у своєму першому прогнозі, опублікованому в липні 2021 року, пізніше підвищивши його до понад 4 млн б/д, а потім скоротила до 3,36 млн б/д.

Нагадаємо, у червні країни ОПЕК+ погодилися збільшити видобуток нафти, щоб компенсувати падіння видобутку в рф, до 648 тис. б/д у липні й до 648 тис. б/д у серпні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти