У початок

ОПЕК не зможе компенсувати зниження постачання російської нафти на світовий ринок — Баркіндо

ОПЕК не зможе компенсувати зниження постачання російської нафти на світовий ринок, заявив генеральний секретар картелю Мохаммед Баркіндо під час зустрічі з єврокомісаром з енергетики Кадрі Сімсон.

Він зазначив, що внаслідок нинішніх і майбутніх санкцій проти росії, а також бойкоту російської нафти покупцями світовий ринок може втратити постачання обсягом понад 7 млн​​ барелів на добу (б/д). Це істотно вище тих обсягів, які може замістити ОПЕК, попередив Баркіндо.

Як повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на документ ОПЕК, під час минулої зустрічі Сімсон закликала країни ОПЕК використовувати резервні потужності для нарощування видобутку в умовах зростання цін на нафту через вторгнення росії в Україну.

Баркіндо зазначив, що поточні коливання на нафтовому ринку викликані політичними чинниками, а не співвідношенням попиту й пропозиції, і у зв'язку з цим ОПЕК мало що може зробити.

«Ці кризи посилилися і призвели до високої волатильності ринку, — заявив Баркіндо. — Однак я мушу зазначити, що все це не фундаментальні чинники, які повністю поза контролем ОПЕК».

Як повідомлялося, наприкінці березня міністри ОПЕК+ проголосували за збільшення з травня квоти на видобуток нафти на 432 тис. б/д. Таким чином, у рішення імплементовано підвищення з травня 2022 року референтої бази на 1,63 млн б/д, від якої відраховується зниження рівня видобутку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти