У початок

ООН планує операцію з перевалки нафти з покинутого танкера в Ємені

Міжнародна морська організація ООН (IMO) закликає держави пожертвувати обладнання для ліквідації розливів нафти, щоб використовувати його під час операції з екстреної перевалки нафти з покинутого танкера FSO Safer біля узбережжя Ємену.

Зазначається, що з цією метою вже придбано великий танкер Nautica. Судно залишило Китай 6 квітня і має прибути до Червоного моря на початку травня, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Такі операції складні і, за своєю суттю, ризиковані. (...) Однією з критичних прогалин, виявлених у готовності Ємену до реагування на розлив нафти, є брак у країні спеціалізованого обладнання. Через тривалі терміни виготовлення і придбання обладнання для ліквідації розливів нафти IMO чекає на пожертвування у вигляді вживаного або з терміном служби обладнання для ліквідації розливів, яке можна було б доставити в регіон протягом кількох тижнів», – йдеться у повідомленні.

FSO Safer було пришвартовано у районі морського терміналу Рас-Іса з 1988 року для прийому, зберігання й відвантаження нафти, що надходить із родовищ провінції Маріб. 2015 року через війну в Ємені діяльність і технічне обслуговування судна було призупинено.

«Відтоді танкер не перевірявся, але всі оцінки його структурної цілісності показують, що зараз він зношений настільки, що не підлягає ремонту і перебуває перед неминучим ризиком руйнування або вибуху», – йдеться в повідомленні.

Розлив нафти з FSO Safer може стати однією з найбільших екологічних катастроф, зазначає IMO. Супертанкер містить близько 150 тис. тонн нафти, що вчетверо перевищує обсяг, який вивільнився під час інциденту з Exxon Valdez 1989 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти