У початок

OMV Petrom збільшує інвестиції в добуток газу й відновлювані джерела енергії

Румунська OMV Petrom збільшить інвестиції приблизно до 8 млрд леїв ($1,74 млрд) на рік протягом наступних трьох років завдяки проєкту Neptun Deep, що видобуває газ у Чорному морі, й проєктам з відновлюваної енергетики, заявила генеральний директор компанії.

Як повідомляє Reuters, 2023 року нафтогазова група інвестувала 4,7 млрд леїв. Очікується, що газовий проєкт Neptun Deep Black Sea, одне з найбільших родовищ природного газу в Європейському Союзі, коштуватиме 4 млрд євро ($4,3 млрд). OMV Petrom розробляє його разом з державним виробником газу Romgaz.

Генеральний директор OMV Petrom Крістіна Верчере сказала, що враховуючи понад 80% укладених контрактів на основні проєкти, вона наразі не бачить змін у вартості й термінах виконання проєкту.

«Нашою метою залишається виведення газу з Нептуна на берег 2027 року, і ми на шляху до цього», — сказала вона в інтерв’ю Reuters.

Виробники газу заявили, що існує величезний потенціал для подальших відкриттів газу в Чорному морі Румунії, де держава Європейського Союзу має приблизно 200 млрд кубічних метрів запасів, які обіцяють допомогти диверсифікувати постачання в регіоні.

Верчере сказала, що операції OMV Petrom у Чорному морі тривають у звичайному режимі, незважаючи на війну в Україні.

«У цьому відношенні є аспект операцій, як зазвичай, я вважаю справедливим сказати, що існує багато хорошого діалогу з владою щодо забезпечення того, щоб це тривало, — зазначає вона. — Таким же чином ми також є імпортерами сирої нафти, тому вантажі надходять до порту в Констанці, й це також триває для нас, як завжди».

Вона також зазначила, що OMV Petrom не постраждала від атак у Червоному морі, оскільки компанія імпортувала сиру нафту в основному з Казахстану й Азербайджану.

Компанія, яка також має газову електростанцію, на частку якої 2023 року припадало 12% електроенергії Румунії, оголосила про плани розробити понад 2 гігавати сонячної і вітрової енергії, що разом із Neptun Deep залучить рекордно високі інвестиції.

«Очевидно, що у вас є наростання Neptun, але ми насправді були дуже активними в наших можливостях з низьким і нульовим викидом вуглецю, — пояснила Верчере. — Ми вже є енергетичною компанією, але тепер ми також створюємо позицію «зеленої» електроенергії».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти