У початок

Близько 65% українських АЗС продають бензин у збиток

Також є російською мовою

Станом на 25 січня 2021 року близько 4 300 АЗС, або 64% ​​від загальної кількості в Україні торгували бензином у збиток. Про це повідомили в Консалтинговій групі «А-95» на основі даних спеціально проведеного дослідження.

Експерти оцінили собівартість закупівлі імпортних нафтопродуктів у січні 2021 року на основі світових котирувань і зіставили їх із поточними цінами трьох груп гравців роздрібного ринку – преміальних мереж (ОККО, WOG, Shell, Socar і низка інших загальною чисельністю 1 200 станцій), консолідованої мережі групи «Приват» (1 500 АЗС) і станцій компаній-дискаунтерів (Мotto, БРСМ, «Авантаж», Marshal та інші – усього 2 800 станцій). При розрахунку також було враховано типові дисконти від стели: 3,5 грн/л у преміальних мережах, 1 грн/л – у дискаунтерів і відсутність знижок у мережі «Привату».

У результаті станом на 25 січня розрахункова націнка в мережі дискаунтерів на бензині А-92 склала 0,42 грн/л, на бензин А-95 – 0,25 грн/л і 1,17 грн/л на дизпальне (всі значення без ПДВ).

У мережі «Привату» ці показники склали відповідно 0,67 грн/л, 0,5 грн/л і 2,83 грн/л.

«Преміальні» станції працювали з націнкою 2,75 грн/л по бензину А-92, 2,58 грн/л – по А-95 і 4,08 грн/л по дизпальному.

Аналітики також звертають увагу на той факт, що фактичні ціни на бензин А-95 у мережах дискаунтерів нижчі, ніж середня вартість цієї марки в гурті. Так, за даними щоденного моніторингу «А-95» на найбільшому ринку країни – столичному – ця марка бензину 25 січня пропонувалася бензовозними нормами в середньому по 23,08 грн/л, тоді як у мережах дискаунтерів з урахуванням знижок бензин А-95 продавався в середньому по 22,7 грн/л.

У Консалтинговій групі «А-95» зазначають, що з урахуванням витрат АЗС на реалізацію в діапазоні 1-1,5 грн/л продаж бензинів усіх марок у мережі дискаунтерів і групи «Приват» на цей час є збитковим. Реалізація дизпалива у дискаунтерів відбувається з рентабельністю, близькою до нульової, а у групи «Приват» залишається прибутковою.

Директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн вважає, що аномальна січнева ситуація з продажем бензину в економ-сегменті ринку зайвий раз підтверджує наявність у цьому секторі великого обсягу нелегальної продукції міні-НПЗ, які випускають переважно бензин, і активного використання схем з оптимізації оподаткування.

«Цей сегмент ринку затиснутий між цінником групи «Приват» з одного боку і безакцизним бензином міні-НПЗ – з іншого. Тут іде справжня боротьба без правил», – заявив Сергій Куюн. Він також провів паралель із роздрібним ринком скрапленого газу, де велика частка нелегальних АГЗС та безкасових продажів, у зв'язку з чим легальні оператори змушені торгувати з мінімальною націнкою.

«Ми оцінюємо обсяг виробництва безакцизного бензину міні-заводами в 30 тис. т на місяць, в окремі місяці він досягає 20% ринку. Збитки держбюджету досягають 4 млрд грн на рік. Уряд має терміново вжити заходів щодо нейтралізації міні-НПЗ», – заявив глава «А-95». За його словами, для цього необхідно скасувати мораторій на перевірки бізнесу фіскалами, який було введено на період карантину, а також посилити контроль за реалізацією вуглеводневої сировини, присвоївши їй статус підакцизного товару з нульовою ставкою.

Раніше Консалтингова група «А-95» повідомляла про падіння торгових націнок у роздрібному сегменті ринку, де спостерігаються мінімальні маржі з літа-осені 2018 року. Основною причиною скорочення роздрібної маржі, на думку аналітиків «А-95», є цінова політика консолідованої мережі АЗС групи «Приват», яка поки ніяк не відреагувала на різке здорожчання нафти, що відбулося з початку листопада минулого року.

Нагадаємо, торік у листопаді податківці Кіровоградської області викрили Кіровоградську нафтову компанію (КНК) у виготовленні пального й у подальшій його реалізації як розчинників, лакофарбових компонентів та інших товарів, які не обкладаються акцизом. Під час обшуків на нафтопереробному підприємстві, у покупця ресурсу – мережі АЗС та інших фігурантів кримінального провадження було вилучено 540 тис. л палива на суму понад 13,4 млн грн, майже 1,2 млн грн і $22 тис. готівкою.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти