У початок

Оклади персоналу АЗС підтверджують наявність схем оптимізації податків — експерт

Різниця у зарплатах працівників АЗС у мережах автозаправних станцій становить 3-4 рази, що свідчить не тільки про «оптимізацію» зарплатних податків, а й про більш масштабні схеми з ухиляння від сплати податку на прибуток і ПДВ. Про це на своїй сторінці у Facebook пише директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

У своїх розрахунках експерт спирається на дані про сплату податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та офіційну кількість персоналу у III кварталі 2023 року в 48 найбільших мережах АЗС.

«Середнє значення для п’яти лідерів рейтингу дає уявлення про реальний оклад працівників автозаправних мереж – це майже 22 тис. грн з ПДФО, або 18 тис. грн «на руки» за місяць. Вважаю, що це досить реальний показник», — зазначає він.

Куюн звертає увагу на те, різниця між лідерами й аутсайдерами «зарплатного» рейтингу становить 3-4 рази.

«Як в одній галузі, на однакових станціях, які іноді стоять упритул одна до одної, зарплати персоналу можуть відрізнятись утричі?» — ставить питання автор.

Також він ставить під сумнів можливість існування працездатної людини на 5-7 тис. грн на місяць, які «офіційно» платять у переважній більшості українських мереж, включно з гравцями з першого десятка ринкових лідерів за обсягами продажів – «БРСМ», Avantage 7 і KLO.

Експерт переконаний, що відповіддю на всі питання є практика зарплат у «конвертах». При цьому, як зазнає Куюн, це вказує на функціонування у мережах з низькими окладами працівників більш масштабних схем ухиляння від оподаткування, оскільки різницю між офіційною й реальною зарплатнею треба додавати готівкою.

«Звідки зазвичай береться готівка? «Скрутки» за допомогою «податкових ям», торгівля без видачі касового чека або маніпуляції з чеками тощо. Тобто низькі зарплати – це індикатор наявності у мережі більш масштабних схем, які своєю чергою занижують показники й прибутку, і ПДВ», — вважає Сергій Куюн.

Він також закликав Державну податкову службу звернути увагу саме на зарплатні податки, оскільки на відміну від прибутку і ПДВ, якими паливні мережі мають можливість маніпулювати, постійно змінювати зарплати складно.

«Як мінімум це важко буде пояснити співробітникам, а це сотні й тисячі людей», — вважає він.

За розрахунками Консалтингової групи «А-95», встановлення реальних зарплат у мережах АЗС зможе вивести з тіні й «зацементувати» понад 2 млрд грн ПДФО і єдиного соціального внеску (ЄСВ) на рік.

Нагадаємо, раніше очільник «А-95», проаналізувавши сплату податку на прибуток найбільшими 48 мережами заправних станцій у III кварталі 2023 року, заявив, що більшість із них приховують прибутки.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти