У початок

Китай збільшить січневий експорт дизельного і авіаційного пального

За оцінками трейдерів і аналітиків, експорт нафтопродуктів з Китаю у січні має відновитися, оскільки нафтопереробники, озброєні новими квотами, збільшать постачання дизельного й продажу авіаційного палива на пік подорожей на місячний Новий рік. Про це повідомляє Reuters.

Відродження експорту палива з Китаю, який обігнав Сполучені Штати й став торік найкращим у світі нафтопереробником, підтримає світові ринки дизельного пального й обмежить зростання цін.

За даними консультантів і торговельних джерел, січневий експорт нафтопродуктів, ймовірно, зросте щонайменше на 10% порівняно з груднем, до 3,5-3,6 млн метричних тонн, причому дизельне пальне збільшиться більш ніж удвічі, а продажі авіаційного палива зростуть через попит на міжнародних рейсах.

За підрахунками Reuters, це було б більше, ніж приблизно 3,1 млн тонн у грудні.

Збільшення відбулося після того, як Пекін оголосив про першу партію експортних квот у 19 млн метричних тонн 2024 року, незмінно з минулим роком.

Очікується, що січневий експорт дизельного пального сягне приблизно 975 тис. тонн, як показали середні оцінки FGE, Longzhong і Wood Mackenzie, порівняно з 450 тис. тонн минулого місяця.

Експортна маржа китайських нафтопереробників коливалася між $2 за барель і невеликою знижкою протягом останнього місяця, що все ще є прибутковим для експортерів, зазначають торгові джерела в Китаї.

Нафтопереробники також збільшили експорт після зростання комерційних запасів дизпального у відповідь на сезон низького попиту в транспортному й промисловому секторах узимку, повідомило друге торгове джерело в Китаї.

Зростання експорту з Китаю й Близького Сходу додає глобальну пропозицію цього року, зменшуючи занепокоєння щодо пропозиції після рекордно низьких запасів і нервозності з приводу зриву російського експорту. 

Експорт авіаційного палива, ймовірно, досягне приблизно 1,63 млн тонн, що є найвищим показником за останній рік, показали медіанні оцінки Longzhong і Wood Mackenzie, оскільки все більше людей подорожують за кордон під час святкування місячного Нового року, який офіційно припадає на 10-17 лютого.

Це порівняно з приблизно 1,5 млн тонн, оціненими в грудні минулого року.

Китай зараховує до експорту заправку літаків, що вилітають з країни за міжнародними маршрутами з використанням реактивного палива з митних складів.

Кількість міжнародних рейсів Китаю за січень, ймовірно, досягне приблизно 70% від рівня до пандемії, приблизно на 8% більше, ніж у грудні минулого року, заявили аналітики Jefferies у звіті про дослідження.

Нафтопереробники також, швидше за все, збільшать виробництво реактивного палива цього місяця принаймні на 2% після того, як премія на паливо підскочила до найвищого рівня за п’ять років порівняно з газойлем, додало джерело.

Експорт бензину, ймовірно, залишиться на рівні 0,8-1 млн тонн цього місяця після того, як маржа переробки стала негативною, за оцінками трейдерів і компанії Longzhong.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти