У початок

ОККО готується до будівництва Energy storage – СЕО

Група компаній ОККО в рамках диверсифікації бізнесу почала купувати промислові сонячні електростанції й планує збудувати Energy storage загальною потужністю 40 МВт. Про це з посиланням на повідомлення її СЕО Василя Даниляка пише «Інтерфакс-Україна».

«Ми купуємо з ринку готові сонячні станції. Одну вже купили, ще три у процесі. Купуємо під «зелений» тариф. Залишаємось у балансуючій групі «ГарПока», – сказав він у кулуарах форуму «Енергія бізнесу» від Forbes.ua.

Даниляк пояснив, що поки зберігатиметься «зелений» тариф (до кінця 2029 року – ред.), а «гарантований покупець» …«хоч якось платитиме», працювати в таких умовах буде сенс, а після цього компанія має намір продавати електроенергію СЕС на ринку через власний трейдинговий підрозділ.

Щодо загальної потужності СЕС, яку компанія планує придбати, то, зі слів Даниляка, «скільки зможемо купити у тому діапазоні ціни, який ми затвердили, стільки й купимо». Водночас він відмовився називати обсяг коштів, які компанія готова виділити на придбання ВДЕ-генерації.

Водночас керівник групи компаній ОККО поділився планами побудувати в Україні Energy storage – двома чергами по 20 МВт.

«Ми хочемо збудувати Energy storage. До кінця цього року ми остаточно його не запроэктуємо, але, можливо, зробимо це до кінця першого кварталу наступного року. І якщо проведемо всі тендери, і обладнання їхатиме вчасно, то орієнтовно влітку наступного року почнемо його будувати. Плануємо першу й наступну чергу по 20 МВт», – пояснив він.

Даниляк зазначив, що такі системи зберігання енергії будуть працювати «як на ринку допоміжних послуг, так і на ринку арбітражу, коли ми заряджатимемося в пікове виробництво, а видаватимемо електроенергію в пікове споживання».

Плани роботи компанії у секторі ВДЕ, зокрема інтерес до вітрогенерації, Даниляк під час свого виступу на форумі пояснив потребою диверсифікації бізнесу, оскільки паливний ринок уже не передбачає зростання.

«На нашому ринку проблема зростання, зокрема через розвиток електромобілів. Тому нам потрібно було подивитися в якийсь бік, який би досить органічно продовжив бізнес нашої індустрії. І це ринок виробництва, зберігання й передачі електроенергії. Почали аналізувати різного виду генерацію й зберігання», – сказав він.

Крім того, Даниляк звернув увагу, що міжнародні фінансові установи перестали кредитувати паливний бізнес, і компанія, маючи великий досвід кредитування й вотум довіри, почала шукати можливості залучення фінансування до інших напрямків. При цьому, з його слів, якщо терміни кредитування основного бізнесу становили 7-9 років, то за ВДЕ вони сягають 10-18 років.

Купівлю вже готових об'єктів керівник групи компаній ОККО пояснив тривалим терміном девелопменту проєктів, наголосивши зокрема, що «з нуля дуже довго вирішуються земельні питання».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти