У початок

ОГТСУ готовий імпортувати газ з ЄС до українських ПСГ у подвійному обсязі

ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» готове транспортувати з Європи в Україну 54 млн куб. м природного газу за добу, що майже вдвічі перевищує торішні показники, повідомив генеральний директор компанії Сергій Макогон.

«Уся наша інфраструктура готова. Ми створили можливість імпортувати в Україну 54 млн куб. м газу на добу. Це майже вдвічі більше, ніж рік тому», — сказав Макогон в ефірі телеканалу «Київ» у середу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За його словами, закачування газу в українські ПСГ уже розпочалося.

«Поки що незначними обсягами, переважно газу власного видобутку. Імпорт значними обсягами ще не розпочався, але це питання НАК «Нафтогаз», — зазначив голова ОГТСУ.

Крім того, Макогон повідомив, що компанія вже розпочала підготовку до наступного опалювального сезону — проводяться необхідні ремонти й технічне обслуговування мереж.

У своєму повідомленні у телеграм-каналі в середу ввечері керівник ОГТСУ нагадав, що за півроку гарантовані потужності для імпорту газу в Україну з Європи подвоїлися: з 1 січня є 8 млн куб. м за добу з боку Угорщини, з 4 березня — додаткові 15 млн куб. м зі Словаччини, а з 6 березня — понад 4 млн куб. м із Польщі.

Там уточнили, що наразі можливості добового обсягу імпорту можна порівняти з обсягом українського видобутку газу.

Як повідомлялося, Україна з лютого вперше у своїй історії розпочала фізичний імпорт газу з Угорщини, раніше ГТС України могла працювати лише у напрямку цієї країни.

За словами Макогона, угорський напрямок став другим після Словаччини гарантованим маршрутом постачання газу в Україну навіть у разі відсутності транзиту, а відкриття цього напрямку створило змогу для трейдерів організовувати постачання в Україну скрапленого газу LNG із терміналу в Хорватії.

Із січня до початку березня 2022 року ОГТСУ імпортував майже 500 млн куб. м газу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти