У початок

Обсяги експорту ДП й газойлів з російських портів у лютому впали майже на 20%

У лютому обсяги відвантаження дизпального й газойлю з російських портів упали на 19%, до 3,79 млн тонн, свідчать дані Консалтингової групи «А-95». Добовий експорт відносно січня скоротився на 14%, до 975 тис. барелів на день (б/д).

Скорочення лютневого експорту частково зумовлено високою базою порівняння. Після знаття осінньої заборони на експорт російські нафтові компанії відвантажували великі обсяги палива, позбавляючись надлишків на внутрішньому ринку. Але певну роль у зменшенні морських відвантажень зіграли чисельні атаки українських БпЛа на російські НПЗ у січні й лютому.

Нагадаємо, 21 січня було атаковано газопереробний комплекс «новатек усть-луга», розташований у Фінській затоці. Виробництво газойлю тут було відновлено лише три тижні потому, 11 лютого. У ніч на 25 січня було уражено первинну установку переробки нафти на туапсинському НПЗ «роснєфті». Лютнева серія атак почалася з волгоградського НПЗ «лукойлу», на якому 3 лютого було виведено з ладу установку первинної переробки нафти. Врешті 9 лютого різної ступені ушкоджень зазнали потужності ільського й афіпського НПЗ, обидва розташовано у краснодарському краї.

У лютому більшість західних російських портів зменшили обсяги відвантаження дистилятів. Зокрема найбільший дизельний термінал у приморську скоротив експорт з 2,21 млн тонн до 1,72 млн тонн. Постачання з новоросійська зменшилися з 893 тис. тонн до 686 тис. тонн. Варто зазначити, основні обсяги дизпального на чорноморський термінал потрапляють через південний продуктопровід «транснєфтєпродукт», до якого під’єднані саратовський і сизранський НПЗ «роснєфті» й волгоградський НПЗ «лукойлу».

Також через новоросійськ відвантажуються експортні обсяги афіпського НПЗ. Перевалка дистилятів на терміналі «туапсе» скоротилися з 410 тис. тонн до 180 тис. тонн, що могло бути спричинено січневою атакою на туапсинський НПЗ. У лютому відвантаження газойлю не здійснювалися з терміналів усть-луги, тоді як у січні на експорт звідти було відправлено 95 тис. тонн продукту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти